Hotelijeri ‘preskaču’ Uskrs i fokusiraju se na ljeto, mameći goste popustima

Autor: Marija Crnjak , 01. veljača 2021. u 07:30
Paški hotel Boškinac već je rasprodao sve sobe za predstojeće Valentinovo/DINO STANIN/PIXSELL

Pred velikima najveća dilema, moraju odmjeriti isplativost otvaranja koja je i u najboljim godinama kriterij.

Dok bi u normalnim godinama hotelijeri ovih dana imali pune ruke posla s traženjem radne snage za sezonu i glancanjem sezonskih objekata za početak rada u uskršnjem vikendu ili za 1. maj, trenutačno ih većina ne zna kad će otvoriti hotele.

Iako su prije nekoliko tjedana putem Hrvatske udruge turizma poručili da su spremni za otvaranje od Uskrsa, u međuvremenu im je dobar dio tržišta ušao u totalno zatvaranje zbog mutiranih sojeva virusa.

Usto, proces nabavke cjepiva koji je trebao ubrzati kraj pandemije zapeo je, što utječe i na entuzijazam gostiju pa je zabrinutost trenutačno veća nego prije mjesec dana.

Pred velikim hotelima najveća je dilema, jer moraju odmjeriti isplativost otvaranja koja je i u najboljim godinama kriterij. Uskrs pada rano, na sam početak travnja, i treba smisliti kako premostiti do 1. maja pa potom do Duhova krajem svibnja, kad već kreće kupališna sezona.

Na to je prošlog tjedna upozorio turistički konzultant Siniša Topalović, koji smatra da je promet u predsezoni u 2021. iluzorno očekivati.

Konkretnih planova još nema

Stoga su se velike hotelske kuće u marketingu već fokusirale na ljetnu sezonu, za koju nude popuste i razne kombinacije kako bi privukli goste da već sad stisnu gumb i rezerviraju svoje ljetovanje.

U međuvremenu pokušavaju napuniti objekte koji su predviđeni za cjelogodišnji rad i otvoreni su unatoč vrlo slabom turističkom prometu.

3

hotela ima trenutačno otvorena Plava laguna, a Valamar samo jedan

Valamar trenutačno ima otvoren samo jedan hotel, porečki Diamant i dva kamping resorta u Istri i na Krku. Uoči Uskrsa planiraju otvaranje samo tri svoja hotela, porečki Marea Suites, Padova na Rabu i President u Dubrovniku, te osam kampova u Istri i na Kvarneru.

Ostale objekte planiraju otvoriti sukcesivno, ovisno o stanju bukinga, isto kao i Plava laguna koja ima otvorena tri hotela, Molindrio u Poreču, Melia Coral u Umagu i Bonavia u Rijeci. Promet im trenutačno najviše rade sportske grupe, no konkretnih planova za otvaranje na proljeće zasad još nemaju, misle otvarati ovisno o potražnji.

Kompanija Sunce hoteli potiče goste na direktni buking gdje će dobiti jamstvo najpovoljnije ponude, sad imaju akciju u kojoj nude 35 posto popusta na rane rezervacije.

Na njihovim stranicama kalendar se otvara tek od 30. travnja, dakle oni su se odlučili na prvomajski početak rada, no samo u dijelu hotela. Solaris je otvorio rani buking, no samo za mobilne kućice i vile.

Mali su fleksibilniji

Mali hoteli zbog prirode posla nešto su fleksibilniji u odlučivanju, a i lakše je napuniti 10 nego 500 soba.

Istarski vinski hotel San Canzian na društvenim mrežama nedavno je obavijestio svoje goste da sezonu otvara 19. ožujka, paški Boškinac svoje goste požuruje da rezerviraju svoje mjesto, jer su za Valentinovo već rasprodali sve sobe.

Njihova posebna ponuda dva noćenja, jedne večere od 4 slijeda i jedne večere od 8 slijedova za dvije osobe košta od 3980 kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close