HOK se brani nakon ‘packe’ AZTN-a: Nismo krivi

Autor: Poslovni dnevnik , 16. veljača 2022. u 22:00
Dragutin Ranogajec, predsjednik Hrvatske obrtničke komore/I. Kralj /PIXSELL

AZTN je izdao upozorenje vezano za na najavu održavanja njihova sastanaka s ciljem dogovora o razini podizanja cijena.

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) 15. je veljače reagirala na najave dogovorenog povećanja od strane udruženja poduzetnika, Hrvatske obrtničke komore i Udruženja obrtnika Grada Zagreba, cehova sekcije frizera, kozmetičara, građevinara, automehaničara i kemijskih čistača.

AZTN je izdao upozorenje vezano za na najavu održavanja njihova sastanaka s ciljem dogovora o razini podizanja cijena te je, među ostalim, ocijenio da ako udruženje donese preporuku svojim članovima da povise cijene i oni postupe po tome, tada riječ o zabranjenom sporazumu.

“Takvim postupanjem poduzetnici i udruženja poduzetnika na najteži način ograničavaju ili potpuno ukidaju tržišno natjecanje jer definiraju pravila u djelatnosti kojom se bave, zatvaraju tržište za nove konkurente i izravno štete potrošačima koji plaćaju višu cijenu proizvoda ili usluga od one koja bi bila da zabranjenog dogovora između poduzetnika nema”, istaknula je Agencija i pritom podsjetila na visoke novčane kazne koje se zbog povreda Zakona mogu izreći poduzetnicima, ali i strukovnim udruženjima.

Jučer su, pak, reagirali iz Hrvatske obrtničke komore odbacivši navode AZTN-a optužujući ga da nanosi štetu njezinu ugledu i ispravnosti načina djelovanja.

“Hrvatska obrtnička komora odbacuje svaku naznaku umiješanosti u sektorsko dogovaranje cijena ili održavanje sastanaka o povećanju cijena.

U HOK-u sastanci sekcija i cehova na temu o povećanju cijena nisu održani, ali je razmatrana situacija nastala zbog povećanih cijena energenata te je s ciljem zaštite interesa obrtnika i obrtništva, Vladi predložila mjere potpora obrtnicima, kojima bi se utjecaji ekonomske krize ublažili”, kažu u obrtničkom udruženju.

Komentirajte prvi

New Report

Close