Hoće li svi apetiti za jeftinim kreditima biti zadovoljeni?

Autor: Suzana Varošanec , 08. lipanj 2020. u 08:11
Povoljni krediti za MSP-ove u djelatnostima pružanja smještaja,.../NEL PAVLETIĆ/PIXSELL

Najniži iznos kredita je 100 tisuća eura, najviši je ograničen na 1,25 milijuna, a zbog velikog interesa tvrtki izgleda ovisi i visina pojedinačne isplate.

Velika je navala malih i srednje velikih poduzetnika iz sektora turizma na povoljna kreditna sredstva po programu Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR) Obrtna sredstva za MSP u turističkim djelatnostima – Mjera Covid-19, dok je tranša koja se stavlja na raspolaganje ukupno ‘teška’ do najviše 600 milijuna kuna.

Procjene koje se mogu čuti na tržištu govore u prilog čak i do 50 posto većih potreba u odnosu na raspoloživi iznos, što ne predstavlja iznenađenje jer je mnogima u branši premošćivanje trenutačne nelikvidnosti pitanje opstanka.

Zbog velikog interesa poduzetnika, a ograničenih sredstava subvencije, iz HBOR-a podsjećaju da su 25. svibnja objavili da će zahtjeve za kredit po ovom programu zaprimati do 5. lipnja.

Time su nedvojbeno poslali i jasnu poruku poduzetnicima kako ne trebaju strahovati od negativnog efekta po modelu tzv. najbržeg prsta. Međutim, u konačni saldo interesa poduzetnika za ovu Covid-19 mjeru za kratko će biti moguć uvid, a tako će se pokazati jesu li svi apetiti – zadovoljeni.

Po postojećim uvjetima
Naime, kako na naš upit iz HBOR-a pojašnjavaju, u ovom trenutku ne raspolažu s konačnim brojem zahtjeva jer je njihovo zaprimanje još u tijeku, no do 13 sati zadnjeg dana roka (petak) pokazuje se doista velik interes i to kroz brojku od 424 zahtjeva koje su zaprimili za kredit po ovom programu, od kojih je, kako dodaju, dio već odobren.

O pravoj jagmi MSP-ova govori i činjenica da je u tek dva posljednja tjedna, od 25. svibnja do neposredno prije isteka roka, u HBOR-u zaprimljeno gotovo stotinu novih zahtjeva, odnosno blizu četvrtine od ukupnog broja.

S obzirom na poznatu naviku da se glavnina aktivnosti poduzima u posljednji tren, ne može se isključiti ni mogućnost da će tako biti zaprimljen još veći broj zahtjeva.

424

zahtjeva MSP-ova iz turizma stiglo je tijekom dva tjedna trajanja zaprimanja prijava za HBOR-ove Covid-19 mjere (podaci do zadnjeg dana, petak 5.6. do 13 sati)

Kako će ovaj doista velik interes utjecati na iznos sredstava koja jesu ili će biti pojedinačno odobrena, a što je odlučujuće pitanje brojnih potencijalnih korisnika, ovisi izgleda upravo o broju zahtjeva i pojedinačnim specifičnostima, roku otplate i slično. Ostaje i za vidjeti hoće li, s čime neki računaju, zbog velikog interesa svima biti umanjena razina subvencije za isti iznos, npr. 10 ili 20 posto.

“Svi zahtjevi s pripadajućom propisanom dokumentacijom zaprimljeni zaključno s danom 5. lipnja bit će stavljeni u redovnu obradu i, u slučaju pozitivne odluke, biti odobreni po postojećim uvjetima programa kreditiranja”, navode iz HBOR-a, podsjećajući da su sredstva namijenjena kreditiranju mikro, malih i srednjih poduzetnika s registriranom djelatnosti smještaja (u to ulaze hoteli, odmarališta, kampovi, ostali smještaj), djelatnosti pripreme i usluživanja hrane i pića (odnosno restorani, catering, ostale djelatnosti pripreme i usluživanja hrane), iznajmljivanja plovnih prijevoznih sredstava te putničkih agencija i organizatora putovanja.

Ovisno o državnoj potpori
Inače, ovi se krediti odobravaju na rok do pet godina uz mogućnost počeka do jedne godine, a zahvaljujući subvenciji Ministarstva turizma, kamatna stopa može iznositi 0% za razdoblje otplate do 3 godine, a u 4. i 5. godini 1,5%, pri čemu visina ovisi o propisima o dodjeli državnih potpora.

Najniži iznos kredita je 100 tisuća eura, najviši je ograničen na 1,25 milijuna eura, a moguće ga je koristiti za financiranje plaća, režijskih i ostalih osnovnih troškova poslovanja, pripremu turističke sezone te podmirenje obveza prema dobavljačima i ostalih troškova, osim kreditnih obveza prema poslovnim bankama, drugim financijskim institucijama ili obveza za PDV.

Komentirajte prvi

New Report

Close