Počela 2D seizmička snimanja mogućih izvora nafte i plina: Hoće li slavonski seljaci postati naftaški magnati?

Autor: Poslovni.hr , 14. svibanj 2018. u 14:26
Foto: Thinkstock

Među ratarima se probudila nada da bi u svemu tome moglo nešto biti i da bi svi mogli imati koristi od nafte koja skrivena čeka ispod plodnih slavonskih njiva.

Kada je sredinom travnja prošle godine slavonska polja nadlijetao stari, ali pouzdani transportni zrakoplov DC-3T Bassler Turbo BT67 angažiran od kanadske naftaške tvrtke Vermilion Zagreb Exploration d.o.o. za istraživanje i eksploataciju ugljikohidrata, među slavonskim seljacima prvo je bila dilema hoće li to donijeti što dobroga ili će, kao i toliko puta do sada, sve stati na planovima i obećanjima. Kako piše Glas Slavonije, ovih dana, točnije od početka svibnja, kada su počela 2D seizmička snimanja mogućih izvora nafte i plina u okolici Vinkovaca i Vukovara i još devet općina najistočnije županije u dužini od gotovo 300 kilometara, među ratarima se probudila nada da bi u svemu tome moglo nešto biti i da bi svi mogli imati koristi od nafte koja skrivena čeka ispod plodnih slavonskih njiva.

Karta istraživanja

– Vlada Republike Hrvatske u vrijeme kada je premijer bio Tihomir Orešković sklopila je ugovor o istraživanju i podjeli eksploatacije nafte i plina s naftnom kompanijom Vermilion Zagreb Exlploration d.o.o. i ona je počela obavljati 2D seizmička mjerenja na poljoprivrednim i šumskim zemljištima općine Stari Jankovci. Naknadu štete podmirit će tvrtka nagodbama na obostrano zadovoljstvo, nadam se. Za prijavu štete na zemljištu na kojemu se izvodilo seizmičko istraživanje, vlasnici će dobiti formular koji će ispuniti u slučaju štete. Leci i formulari zaprimaju se u zgradi naše općine u Starim Jankovcima, a obavijest je istaknuta na oglasnim stupcima, općinskoj stranici i na facebook-stranici. Budući da mještani nisu dovoljno upoznati o čemu je riječ, na oglasnim stupcima postavit ćemo kartu istraživanja s jasno istaknutim česticama čiji vlasnici imaju pravo na naknadu štete – kaže načelnik općine Stari Jankovci Dragan Sudarević i dodaje kako, osim fizičkih osoba, pravo na naknadu za učinjenu štetu imaju i lovačka društva, ali o visini njihove štete lovačka društva samostalno pregovaraju.

Sudarević ističe kako je, prema iskustvima dosadašnjih sličnih radnji u drugim županijama, naknada štete realna i poljoprivrednici su bili zadovoljni.

Vermilion Zagreb Exploration d.o.o., koji je hrvatski ogranak kanadske naftne kompanije Vermilion Energy, istražuju u Slavoniji i Baranji ukupno 4695 četvornih kilometara i prošle je godine obavio gravimetrijska i magnetometrijska mjerenja iz zraka te geološku i strukturno-tektonsku interpretaciju na temelju dobivenih podataka, a početkom svibnja počeli su konkretni istraživački radovi na terenu pa su neke od ratara iznenadila posebna vozila u njihovim poljima.

Više o temi pročitajte ovdje.

Komentirajte prvi

New Report

Close