Hoće li se mirovine povećati? Ante Žigman objasnio koji je jedini način

Autor: Poslovni.hr , 20. rujan 2021. u 08:25
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Žigman je ocijenio da upravo drugi mirovinski stup daje garanciju za povećanje mirovina.

Ante Žigman je, gostujući u nedjelju navečer u Dnevniku Hrvatske radiotelevizije (HRT) istaknuo kako je dobra odluka što nije ukinut II. mirovinski stup te naveo da je imovina hrvatskih građana u obveznim mirovinskim fondovima iznosila na kraju srpnja ove godine 127 milijarda i 600 milijuna kuna, te da još sedam milijarda i 300 milijuna kuna građani imaju u dobrovoljnim mirovinskim fondovima, takozvanom trećem stupu.

Na novinarsko pitanje upravljaju li mirovinski fondovi tim novcem na odgovarajući način i hoće li u budućnosti mirovine biti veće, Žigman je odgovorio kako postoje alternativni oblici ulaganja u mirovinske fondove.

S tim u vezi, dodao je kako će se vjerojatno u sljedećim zakonskim promjenama raditi na tome da se građanima omoguće drugi oblici ulaganja u mirovinske fondove koji bi donosili veće prinose. Objasnio je da je riječ o ulaganjima većeg rizika, te da će za to trebati i veći nadzor Hanfe.

Na izravno pitanje – hoće i mirovinski fondovi moći ulagati u krioptovalute, Žigman je krako odgovorio da to neće biti moguće. Jer, objasnio je, riječ je o prerizičnom ulaganju bez ikakve kontrole, a smatra da ni građani ne bi trebali ulagati u kriptovalute.

Istaknuo je da, uz vrlo nizak omjer zaposlenih i umirovljenika koji je trenutačno 1,23 zaposlenih na jednog umirovljenika, postoji puno prostora i potrebe za novim oblicima ulaganja u mirovinskim fondovima.

Žigman je ocijenio da upravo drugi mirovinski stup daje garanciju za povećanje mirovina. Jer, dodao je, Europska komisija i Svjetska banka napravile su analize koje pokazuju da ćemo do 2070. imati gotovo potpunu pokrivenost s doprinosima za prvi stup, što je danas na šezdeset posto.

“Dakle, u tom kontekstu, drugi mirovinski stup zapravo je jedini način i kapitalizirana štednja, odnosno obvezni i dobrovoljni mirovinski fondovi da se mirovine povećaju u budućnosti”, istaknuo je.

Žigman je naglasio kako je bila dobra odluka Hrvatske što nije ukinula drugi mirovinski stup, te tako omogućila da danas imamo tako veliki iznos kapitalizirane štednje na individualnim računima građana.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Lucijan, 20.09.2021. u 14:07

Treci stup je privatna stednja i ono sto ustedis ( povecas vrijednost ) je tvoje..Drugi stup je jedna velika prevara..to ces vidjet kad dodjes u penziju

 

Pozdrav

Znam da je prevara ali zasada se iz drugog stupa ne isplačuju povlaštene penzije saborskim zastupnicima i šatorašima.

To je kao naše dok kradeze ne donese zakon da je 2. stup otvoren za pustošenje

Treci stup je privatna stednja i ono sto ustedis ( povecas vrijednost ) je tvoje..Drugi stup je jedna velika prevara..to ces vidjet kad dodjes u penziju

 

Pozdrav

Drugi stup je privatna štednja. Kolko si uštedio tolko ćeš dobit, više od toga ne može jer bi to bila sfera kreditiranja i minusa. Ako Žogman misli povećat penzije onima koji nemaju drugi stup iz drugog stupa onda se svi mi koji plačamo drugi stup možemo pozdravit s svojim novcima i penzijom.

Drugi stup je 5% plaće, a prvi stup 15% plaće. Tri puta više dajemo za povlaštene penzije i penzije onih koji nemaju drugi stupa i to im nije dovoljno. Hoće još.

New Report

Close