Hoće li nam uskoro stizati kazne zbog ilegalnog skidanja filmova

Autor: Poslovni.hr , 14. studeni 2016. u 09:43
Foto: Thinkstock

Hrvati držei visoko četvrto mjesto kad je riječ o ilegalnom preuzimanju sadržaja s interneta.

Čak 23 posto hrvatskih korisnika interneta redovito preuzima sadržaj s piratskih stranica.

Pokazalo je to istraživanje tvrtke MUSO koja je analizirala podatke sa 14.000 najvećih stranica koje nude piratske sadržaje. Hrvati su tako zauzeli visoko četvrto mjesto kad je riječ o ilegalnom preuzimanju sadržaja s interneta. Prvo mjesto po broju internetskih korisnika koji posjećuje piratske stranice drži Latvija s 46 posto, a slijede Bugarska i Litva.

Piratske stranice u Njemačkoj pak posjećuje samo dva posto korisnika interneta. Razlog tome su i visoke kazne koje za preuzimanje sadržaja zaštićenih autorskim pravima naplaćuju njihovi vlasnici.

Planiraju li i hrvatski internet operateri uvesti kazne za ilegalno preuzimanje filmova, serija i ostalog sadržaja zaštićenog autorskim pravima te traže li to uopće od njih vlasnici autorskih prava?

Iz HT-a poručuju kako je "sadržaj koji se prenosi putem elektroničke infrastrukture tajan i strogo zaštićen zakonom."

"Operatori, pa tako i Hrvatski Telekom nemaju ovlasti provjeravati sadržaj koji se prenosi, uključujući njegovu legalnost. Za to bi im trebao pristup sadržaju a za što nemaju ovlasti. Pristup sadržaju dopušten je isključivo po nalogu ovlaštene osobe (npr. policija temeljem sudskog naloga) koja ima zakonske ovlasti vršiti tajni nadzor nad telekomunikacijskim prometom/sadržajem sukladno posebnim propisima iz područja nacionalne sigurnosti i kaznenog postupka", kažu u HT-u, javlja Dnevnik.hr.

Iz Vipneta, vlasnika B.net-a i Amisa poručuju kako se, kad je riječ o zaštiti autorskih i srodnih prava "pridržavaju svih važećih propisa"

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Komentirajte prvi

New Report

Close