Amerikanci u Zaboku ulažu veliki novac u novi medicinski Centar. Hoće li HZZO pokrivati usluge?

Autor: Marija Crnjak , 10. studeni 2022. u 07:00
Vodstvo Specijalne bolnice Sveta Katarina s čelnim ljudima UPMC-a nakon potpisivanja ugovora o suradnji/Sveta Katarina

Amerikanci obećali investirati oko 15 milijuna eura, no detalje tek treba definirati.

Iako se tek trebaju definirati brojni detalji oko osnivanja novog Centra za liječenje malignih bolesti u Zaboku, ulaganje Sveučilišnog medicinskog centra Pittsburgh (UPMC) od 15-tak milijuna eura u Hrvatskom zagorju prvo je ulaganje stranih investitora u ovolikom opsegu u hrvatsko zdravstvo.

Najava o investiciji koja će se realizirati u suradnji Opće bolnice Zabok i Specijalne bolnice Sv. Katarina u vlasništvu Dragana Primorca, dolazi u trenutku u kojem se čini da je država odlučila pojačati suradnju javnog i privatnog zdravstva.

Tome svjedoči i javna podrška koju su osnivači budućeg Centra dobili prilikom potpisivanja ugovora o suradnji od predstavnika Vlade, a podršku ovakvim projektima dat će i nova zakonska regulativa koja će pacijente umjesto na liječenje u inozemstvo usmjeravati u privatne ustanove u zemlji, i to bez obzira imaju li ugovore s Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

No, tek ćemo vidjeti koliko će usluge iz novog Centra biti na raspolaganju hrvatskim građanima, osiguranicima HZZO-a. Naime, kako su nam potvrdili iz Zavoda, HZZO nije službeno kontaktiran u vezi s mogućnošću ugovaranja usluga s budućim Centrom za onkologiju.

Primorac

Američka kvaliteta liječenja novog Centra za maligne bolesti mora biti dostupna svima bez obzira na platežnu moć.

‘Golem iskorak’
Za Amerikance je pak ovo svakako investicija u zdravstveni turizam, s obzirom na to da će tu moći dobiti tržište čitave šire regije, ali i cijele Europe. A radi se o najvećoj američkoj zdravstvenoj instituciji koja zapošljava 92.000 djelatnika te 5000 liječnika, uz godišnji proračun od 23 milijarde dolara.

U lancu UPMC-a je ukupno 40 bolnica, a osim u SAD-u trenutno su prisutni u Italiji, Irskoj, Kini i Kazahstanu. Kako tvrde u Sv. Katarini, investicija će hrvatskim pacijentima omogućiti dijagnostičke i terapeutske usluge u cijelosti ekvivalentne onima u SAD-u, sukladno postojećim cijenama HZZO-a.

Novi Centar za onkološke bolesti će se nalaziti u prostorima OB Zabok koje bolnica iznajmljuje Specijalnoj bolnici Sveta Katarina od 2008. na 2200 m2. Usto će se graditi dva linearna akceleratora za potrebe zračenja, lokacija je već definirana, a za to treba ishoditi dozvole. Plan je da se Centar dovrši u razdoblju od oko godinu dana.

“Tu se prvenstveno radi o golemom iskoraku u transferu najnovijih znanja i tehnologija iz SAD-a, o kakvom samo možemo sanjati. Kad razgovaramo s hrvatskim onkolozima, oni smatraju da bi za nekoliko godina uz potporu UPMC-a Hrvatska mogla biti u samom vrhu EU po uslugama u onkologiji”, kaže nam Jadranka Primorac, članica upravnog vijeća Sv. Katarine.

Dodaje kako ova terapija i ovo liječenje, te najsuvremenija dijagnostika u suradnji s UPMC-om mora biti dostupna svakom hrvatskom građaninu. “To je početak i kraj svega. Gledate li strategije EK, jedan od ključnih iskoraka je da se ovakva terapija učini dostupnom svima bez obzira na platežnu moć. Među ostalim zbog toga i imamo HZZO”, ističe za Poslovni dnevnik.

Dakle, iz Zaboka se očito spremaju pregovori s državnim osiguravateljem, koji dosad nije baš ispunjavao sva nastojanja privatnih ustanova da u većem broju ponude svoje usluge osiguranicima Zavoda.

Jedna od ključnih prepreka često je bila preniska cijena usluge koju HZZO pokriva, a kako se tu radi o novim uslugama kojih nije bilo u hrvatskom sustavu zdravstva, onda te cijene tek treba formirati. Službeno još do toga nije došlo.

Idealan model?
Pregovori s HZZO-om tako će svakako biti jedan od važnih koraka za buduće partnere. Ravnatelj OB Zabok Tihomir Vančina ističe kako još treba riješiti još niz operativno tehničkih stvari, od prostora do angažmana kadrova.

“Dogovorili smo načelno da želimo raditi takav centar u Zaboku, a sad trebamo vidjeti kako to provesti”, kaže Vančina, koji smatra da je sve izvedivo napraviti u godinu dana, pogotovo s obzirom na to da se investicija razmatra četiri godine otkad je ekipa UPMC bila prvi put u Zaboku. “Ovo će biti ogroman korak u podizanju kvalitete liječenja.

U OB Zabok imamo odjele na kojima naši onkološki pacijenti mogu obaviti dio zahvata, no za ostalo moraju u Zagreb, što u budućnosti neće biti potrebno. Stopa preživljavanja od karcinoma u SAD-u značajno veća nego u Hrvatskoj, baš zbog dostupne terapije koju sada dovodimo u Hrvatsku. Za državu je ovo idealan model, jer ne mora ulagati u prostor, opremu i kadrove, već samo plaćati usluge”, kaže Vančina.

Komentari (11)
Pogledajte sve

godina… dajte smirite se 😛

zafalite bogu da sam bija zaglavija sa 25..

e to ja zovem dijalektika

doduše, ima koji mjesec da sam naišao na dobro odgojenu mladež (niskarasta dečko i dvije cure) na Strossmayerovim stubama.. mislim da su bili oko 16-17.. pili su bombice i bacali ih u dvorište.. i penjem se ja i viče on sa one klupice di se popeo:

Jebi ju!! jebi ju!!

Srca zagrijanog ovakvim humanizmom odlučio sam da ću u budućnosti učiniti sve da ne iznevjerim očekivanja

 

New Report

Close