Hoće li DORH zbog Ježića zaustaviti spašavanje Dine?

Autor: Suzana Varošanec , 22. srpanj 2014. u 22:00
Radnici nisu dobili 22 plaće, a tvrtka nije ušla na listu srama

Čeka se odgovor Diokijeva Odbora vjerovnika, a ponudu će britanski fond službeno predati uskoro, kaže direktor Dine.

Svi koji su uključeni u postupak ponovnog oživljavanja Dine Petrokemije ostali su šokirani medijskom informacijom da DORH šalje istražitelje u tu omišaljsku tvrtku.

Predistražne aktivnosti navodno su usmjerene na predstečajne nezakonitosti u tom inače najkompleksnijem predstečajnom predmetu, a indikativno je da se događaju u samoj završnici pregovora s investitorom, britanskim fondom Devon. DORH još nije službeno pokrenuo nikakvu istragu, a Dinin direktor Fabio Giacometti odbio komentirati tvrdnje da je on istražiteljska meta zbog poreznog duga i blokade tvrtke u predstečaju u trajanju od 200-tinjak dana, o čemu smo pisali prvi prije nekoliko mjeseci. O istražiteljima ne znam ništa, izjavio je za Poslovni dnevnik. No, potvrdio je za proces predstečajne nagodbe važnu stvar: da je dogovor Devona s ključnim vjerovnicima, Hypo i Zagrebačkom bankom, te HEP-om pred formalizacijom.

Britanski fond u ime Kazahstanaca nudi vjerovnicima Diokija novu, izdašniju ponudu. Drugim riječima, čeka signal je li ta cijena prihvatljiva kako bi je službeno predao Diokijevim vjerovnicima. "Devon je poboljšao svoju ponudu za otkup udjela od 60-ak posto koji bi prema izglasanoj predstečajnoj nagodbi inače Dioki stekao u Dini. Čeka se odgovor Diokijeva Odbora vjerovnika, a ponudu bi uskoro i službeno predao", kaže. Što se cijene tiče, čini se da je investitoru najveći problem što Dioki u stečaju nije rekao koliko traži za taj udjel. Činjenica je, pak, i da Dina nikad nije bila predmet međunarodnoga javnog natječaja. Ni u predstečaju nije poznato koliko vrijedi, no ako bi završila u stečaju, Dina bi vrijedila malo jer u stečaju nema nastavka proizvodnje, kažu upućeni.

Stečajna upravitljica Diokija Marija Vujčić Turkulin potvrdila je da se nedavno sastao Odbor vjerovnika. Raspravljalo se o ponudi, no konačnog stava, ističe, nema. Ministarstvo gospodarstva s potencijalnim investitorima nije imalo sastanak radi prezentacije, ali upitu HEP-a o Devonu, doznajemo, nisu se usprotivili. Upućenost Diokija zbog stečaja na Dinu, čija je predstečajna nagodba zapela u pregovorima s novim investitorom nakon što je Čermakov Crodux plin odustao, zapravo je agonija propasti petrokemijskog biznisa bivšeg vlasnika Roberta Ježića, koji je, tvrde neki, postao zapreka u rješavanju slučaja.

S druge strane, ako se za strateški projekt gradnje LNG terminala država odlučila, to treba jasno reći i to odvojiti od svoje podrške spašavanju Dine, smatra predstavnik radnika u NO-u Predrag Mihaljević, ističući značaj novog ulaganja u tvrtku od 1,5 milijardu eura nakon podmirenja vjerovnika. "Netko bi morao odgovarati za dugotrajnost nerješavanja Dine", kaže Mihaljević. Radnici nisu dobili 22 plaće, a tvrtka nije ušla na listu srama. "Svrstani smo u pozitivnu statistiku kao uspješna predstečajna nagodba. Na listi srama trebali bi biti i predstavnici države koji su obećavali rješenje. Dina je već godinu dana napuštena i nalik tvornici duhova".  

Komentari (5)
Pogledajte sve

ništa od toga što je ovaj lik otkad je direktor najavio nije se obistinilo a vrijedi isto i za novinarku koja to objavljuje


I DIOKI I DINU -treba spasiti zbog radnika a ne drugih osoba ,dopustiti prodaju Diokia strateškim partnerima i dokapitalizirati DINU ,preko Diokia, nevidim razloga čemu odgađati najbrži i najlakši model riješenja.

Isplatiti zaostale plaće i zaposliti ljude.

i kazniti navlakača koji je mjesecima forumaše nagovarao na kupnji dionica DIOKI-a po 25 kn i time mnoge od njih doveo do bankrota!!!!

I DIOKI I DINU -treba spasiti zbog radnika a ne drugih osoba ,dopustiti prodaju Diokia strateškim partnerima i dokapitalizirati DINU ,preko Diokia, nevidim razloga čemu odgađati najbrži i najlakši model riješenja.

Isplatiti zaostale plaće i zaposliti ljude.

A vecina radnika zivi od iznajmljivanja soba i apartmana i Dioki im sluzi samo za mirovinsko i zdravstveno osiguranje.
Dabogda ti zivio od socijalne pomoci!

New Report

Close