Hoće li Biden brzo riješiti dvostruko oporezivanje?

Autor: Poslovni dnevnik , 19. siječanj 2021. u 22:00
Potpredsjednik za međunarodne poslove HGK Ivan Barbarić/PD

Trgovinska razmjena Hrvatske s Amerikom u 2019. je dosegnula gotovo 650 milijuna USD.

Dolazak novog američkog predsjednika Joea Bidena, koji će današnjom inauguracijom i formalno preuzeti funkciju, pobudilo je i nade domaćih gospodarstvenika o olakšavanju poslovanja sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Da je opravdan optimizam u tom pogledu smatraju i u Hrvatskoj gospodarskoj komori čiji je potpredsjednik za međunarodne poslove Ivan Barbarić jučer poručio kako promjena vlasti u SAD-u mogla dati dodatan poticaj gospodarskim odnosima Hrvatske s najmoćnijim gospodarstvom svijeta.

U Komori podsjećaju da hrvatski izvoz na američkom “terenu” ostvaruje solidan i konstantan rast, a promjena u Bijeloj kući, mogla bi, smatraj, dati još vjetara u leđa gospodarskim odnosima dvaju zemalja.

Trgovinska razmjena Hrvatske s Amerikom u 2019. je dosegnula gotovo 650 milijuna USD, od čega se na izvoz domaćih poduzetnika odnosio 461 milijun dolara što je u odnosu na godinu prije bio rast od 14 posto. U devet mjeseci protekle godine izvoz u SAD je također rastao, doduše znatno slabijih 3% i dosegnuo je 370 milijunaUSD.

“Vjerujemo da će gospodarska i trgovinska politika nove administracije promijeniti trenutni smjer, natrag prema procesu ekonomske globalizacije, suradnje s međunarodnim organizacijama i eventualnom uključivanju u neke nove/stare trgovinske sporazume.

Moglo bi se popraviti i trenutno oslabljeno strateško partnerstvo Washingtona i EU, s nadom da će nova administracija omogućiti stabilnost i predvidljivost odnosa i trgovine EU-a i SAD-a. To bi u konačnici svakako koristilo i Hrvatskoj, odnosno našim tvrtkama koje međunarodno posluju”, nada se Barbarić priznajući kako je pitanje dvostrukog oporezivanja između HR i SAD u toj priči prioritet.

“Naše tvrtke u SAD izvoze i značajan broj usluga i upravo će njima najviše pomoći potpisivanje Sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja. Vjerujemo da će i nova američka administracija uvidjeti važnost ovog Ugovora i čim prije ga potpisati”, naglasio je Barbarić.

Komentirajte prvi

New Report

Close