HNB: Plaće u javnom sektoru pale snažnije nego u privatnom

Autor: Poslovni.hr , 03. lipanj 2013. u 12:36
Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Kupovna moć prosječne plaće na razini cijeloga gospodarstva tijekom 2012. bila je približno jednaka onoj iz 2006. godine.

S obzirom na to da su potrošačke cijene istodobno porasle 3,4 posto, pad prosječne realne neto plaće na razini cijele prošle godine iznosio je 2,6 posto, navode analitičari Hrvatske narodne banke u svojem Godišnjem izvješću 2012. Tako je kupovna moć prosječne plaće na razini cijeloga gospodarstva tijekom 2012. bila približno jednaka onoj iz 2006. godine. Prema djelatnostima NKD-a, prosječne isplaćene realne neto plaće u 2012. smanjene su u odnosu na godinu prije, s time da je smanjenje realnih plaća u javnim i državnim službama bilo izraženije od onog u privatnom sektoru.

Hrvatsko gospodarstvo vrlo se teško oporavlja od posljedica globalne krize. To je rezultat slabe konkurentnosti na europskom i svjetskom tržištu te nasljeđenih neravnoteža iz prijašnjeg razdoblja, kada se rast temeljio na ekspanziji potrošnje i investicija u sektorima koji ne sudjeluju u međunarodnoj razmjeni. Kretanja u realnom sektoru već su četiri godina zaredom iznimno nepovoljna, te se realan BDP smanjio za jednu desetinu u odnosu na 2008. godinu, a ukupna domaća potrošnja i investicije ukupno za oko 15 posto. U takvim uvjetima anketna stopa nezaposlenosti u posljednjem je tromjesečju 2012. dosegnula 18 posto. Stoga je HNB tko zna po koji put pozvao na nužnost provođenja strukturne reforme za podizanje konkurentnosti domaćega gospodarstva i povećanje izvoza.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close