HNB-ova ‘tvornica publikacija’ priprema promjene

Autor: Ana Blašković , 16. veljača 2020. u 22:00
HNB uvodi novosti zbog usporedivosti s EU/ DAVOR PUKLAVEC/PIXSELL

Središnja banka važe ukidanje Biltena o bankama jer je slika sustava s 9 mjeseci zakašnjenja.

Središnja banka, u istraživanjima i objavi publikacija uvjerljivo najproduktivnija među plejadom državnih institucija, zavoda, agencija, instituta i komora, priprema promjene za efikasniji angažman ljudi i vremena.

Dijelom zbog resursa, a dijelom usklađivanja metodologije s Europskom unijom koja bi omogućila usporedivost s europskim podacima, HNB važe ukidanje objave i modifikaciju nekih svojih publikacija. Izgledno je da bi u toj rošadi nakon 19 godina mogao prestati izlaziti Bilten o bankama te tablica Bonitetni podaci o poslovanju kreditnih institucija.

Bilten o bankama pruža pregled stanja i kretanja u bankovnom sektoru na agregiranoj razini te osnovne podatke o pojedinim bankama. Budući da se temelji na revidiranim izvješćima za prethodnu godinu to u praksi znači da Bilten za, primjerice, 2019. svjetlo dana neće ugledati prije kasnog ljeta.

Kome i kako trebaju podaci o jednom od najkompetitivnijih sektora s devet mjeseci zakašnjenja poprilično govori da ga analitičari, (makro)ekonomisti, istraživači pa ni mediji u pravilu ne koriste, a njegova izrada traje najmanje dva mjeseca.

“Ozbiljno razmišljamo da napustimo objavu Biltena, ali još nije donijeta konačna odluka”, rekla je Sanja Petrinić Turković, izvršna direktorica Sektora bonitetne regulative i metodologije. O tome što analitičarima treba iz HNB-ove “tvornice publikacija”, još jedan rijetko viđeni potez traženja ‘feedbacka’ od znanstvene zajednice te bankara koji iz agregiranih podataka, poput loših kredita po pojedinim sektorima, kuju planove i uspoređuju se konkurencijom, raspravljalo se u petak u središnjoj banci.

Podaci iz spomenutog Biltena i tablice ionako su dostupni i ranije, a u HNB-u najavljuju da će sve ključne slike o bankovnom sustavu ugraditi u standardni prezentacijski format.

Novina koja stiže je i objava Nacionalne referentne stope (NRS) čiju će objavu u svibnju od HUB-a preuzeti HNB. Tromjesečni podaci o kreditnim institucijama, kvaliteta kredita i prodana potraživanja nastavljaju se objavljivati, no izgledno je da će se podaci u njima još proširiti.

Komentirajte prvi

New Report

Close