Hit među gumama su cjelogodišnje, cijene su više i do 15. studenog očekuje se porast cijene i do 20%

Autor: Poslovni.hr , 25. listopad 2022. u 08:44
Foto: Pixabay

Kazna za one koji se propisa neće pridržavati najmanje je 1000 kuna.

Kako se približava zima i hladnije vrijeme, mnogi vozači odlaze u vulkanizarske radionice radi zamjene ljetnih guma. S terena doznajemo da su cijene guma narasle, a hit su i one cjelogodišnje, javlja HRT. Od 15. studenog na zimskim dionicama cesta zimska je oprema obvezna. Ovih su dana velike gužve u našim vulkanizerskim radionicama. Na zamjenu guma čeka se i nekoliko sati. Ali to nije problem za Damira Novaka iz Čakovca koji tvrdi kako- kvalitetna guma glavu čuva.

“Ja svoje gume svakako mijenjam, sad i na proljeće. Stalno sam na cesti i dobre i kvalitetne gume su mi nužne”, objasnio je.

Majstorima zanata često na zamjenu dolaze nesavjesni vozači s istrošenim, “ćelavim” gumama. Ali ipak riječ je o manjem dijelu vozača, a  više je odgovornih, ali i onih koji stavljaju cjelogodišnje gume.

“Zakonska obveza ovdje i u okolnim zemljama je od 1. do 15.11. zimske gume pa i mnogi naši građani to sad i rade”, rekao je Bojan Lovrek, vlasnik automehaničarske radionice.

Zanimljivo je da su posljednjih mjeseci, uz povećanje cijene goriva, poskupjele i gume. “Set zimskih guma za obiteljski automobil ide cijena od 2000 kuna na gore. Cijena goriva ide gore, a i  gume nažalost prate taj trend. Ne kao što je najavljivano 20%, ali 5-7% je poskupjelo. No, kad će se približavati zakonski rok 15.11. moglo bi i do 20%”, istaknuo je Lovrek.

A kvalitetne gume na vozilu moraju biti  od 15. studenog i to je i zakonska obveza na zimskim dionicama.

“U zimsku opremu spadaju sve četiri zimske gume, odnosno gume s oznakom M+S, iznimno je bitno da vozači ispod 7°C stave zimske gume jer je zaustavni put puno kraći”, upozorio je Danijel Posavec iz PU varaždinske.

Kazna za one koji se propisa neće pridržavati najmanje je 1000 kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close