HGK traži da pomoć za ugostitelje potraje do kraja godine

Autor: Marija Crnjak , 17. lipanj 2021. u 22:00
Predlažu da se prag za dodjelu potpore od 4000 kuna spusti na 30 posto pada prometa/PATRIK MACEK/PIXSELL

Predlažu da se prag za dodjelu potpore oslobođenja od doprinosa na plaću od 4000 kuna spusti na 30% pada prometa.

Iz Udruženja ugostiteljskih djelatnosti HGK traže da se mjere pomoći poduzetnicima u tom sektoru nastave do kraja godine, neovisno o epidemiološkim mjerama, uz upozorenje da je u prvih 5 mjeseci ove godine ostvareno tek 50% prometa iz 2019., što upućuje na i dalje vrlo težak položaj ugostitelja.

Predlažu da se prag za dodjelu potpore oslobođenja od doprinosa na plaću od 4000 kuna spusti na 30% pada prometa. Iste uvjete predlažu i za ostvarivanje prava na naknadu plaćenih fiksnih troškova, te da se osigura isplata te potpore za trajanja epidemioloških mjera, za cijelo razdoblje u kojem je ugostiteljima ograničeno poslovanje.

“Oporavak djelatnosti trajat će još dugo nakon što završi pandemija. Stoga predlažemo i da se uzme u ozbiljno razmatranje trajno smanjenje PDV-a na kavu, pivo, vino, bezalkoholna pića i napitke i njegovo izjednačavanje sa smještajem i usluživanjem jela i slastica na 13%.

Smatramo da je to mjera bez alternative kako bi ugostiteljski sektor postao stabilniji i konkurentniji, što će direktno utjecati na povećanje zaposlenosti i investicija“, kaže predsjednik Udruženja Dražen Boban, dodavši da za spas ove turističke godine treba i žurno pojednostavniti postupak zapošljavanja stranaca iz trećih zemalja za ugostiteljski rad.

Komentirajte prvi

New Report

Close