HGK na šestom Europskom parlamentu poduzetnika

Autor: Poslovni.hr , 14. studeni 2023. u 18:00
Foto: HGK

Više od 700 poduzetnika iz 31 europske zemlje sudjelovalo je u Bruxellesu na šestom Europskom parlamentu poduzetnika i raspravljalo s EU parlamentarcima o ključnim gospodarskim temama i izazovima s kojima su suočeni.

Neizvjesnost vezana za cijene energenata kao i opskrbne lance stvorila je pritisak na poduzetnike ali i definirala glavne teme ovog događanja. Osim navedenog i nedostatak kvalificirane radne snage u Europskoj godini vještina nametnuo se kao jedna od ključnih tema, ali i prilika za razmjenu iskustava i mišljena između europskih parlamentaraca i poduzetnika.

Europski parlament poduzetnika, među ostalim je i forum na kojemu gospodarstvenici imaju priliku tvorcima politika izložiti svoje stavove o tome kako politike EU-a utječu na poslovnu zajednicu.

U delegaciji Hrvatske gospodarske komore koju je predvodila glavna tajnica HGK Marina Rožić sudjelovali su predstavnici Infobipa, KING ICT-ja, INA-e, Rive sunca, President hotela, Amadria Parka, Spegre, Tahografa.

“Sudjelovanjem u radu Europskog parlamenta poduzetnika Hrvatska gospodarska komora još jednom potvrđuje svoju vodeću ulogu u predstavljanju i zagovaranju interesa hrvatskih poduzetnika i hrvatskog gospodarstva. Izazovi naših poduzetnika su također prije svega nedostatak kvalificirane radne snage, prekvalifikacija, troškovi rada, nedostatak i cijene sirovina. Ovo je još jedna prilika da pridonesemo kreiranju politika i odluka na europskoj razini koje će uzeti u obzir potrebe poduzetnika”, izjavila je glavna tajnica HGK Marina Rožić.

“Kada je riječ o energetici, želio bih spomenuti važnost suradnje između zemalja na proširenju kapaciteta u promijenjenim okolnostima, u kojima cijela Europa traži alternativne opskrbne pravce, ali i u kontekstu daljnje tranzicije prema zelenoj energiji. Primjerice, LNG terminal u Hrvatskoj kao regionalno energetsko čvorište pridonijet će pristupačnoj cijeni energije u Europi. Sudjelovanje na ovom događanju u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i Eurochambres-a omogućilo nam je slanje poruke i povezivanje sa sudionicima iz drugih zemalja”, izjavio je član hrvatske delegacije Emanuel Kovačić, direktor INA-inog Sektora za odnose s vanjskim subjektima.

Predsjednik Eurochambres-a, Vladimír Dlouhý, otvarajući susret istaknuo je kako su ovo izazovne godine za poslovnu zajednicu na razini EU ali i u cjelini. Naglasio je i važnost ovakvih susreta osobito u svjetlu predstojećih europskih izbora u kojima gospodarske teme moraju biti ključne teme.

Komentirajte prvi

New Report

Close