Herceg: Prva milijarda kuna treba biti promptno, odmah i danas

Autor: Poslovni.hr , 20. srpanj 2020. u 12:27
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Medika već danas nije isporučila neke lijekove za 20 bolnica diljem Hrvatske. Prijeti i nestašica opreme.

U Ministarstvu zdravstva održan je sastanak predstavnika Vlade i veledrogerija koje su zaprijetile da će, zbog duga većeg od 4 milijarde 200 milijuna kuna, bolnicama obustaviti isporuku lijekova i potrošnog materijala. Medika već danas nije isporučila neke lijekove za 20 bolnica diljem Hrvatske. Prijeti i nestašica opreme. Veledrogerije traže milijardu kuna odmah i formiranje radne skupine za trajno rješavanje problema.

– Dali smo mu neke prijedloge da zajedno oformimo radnu grupu koja bi radila po najavi ministra Marića na financijskom održivosti sustava, što je na neki način prihvaćeno, kazao je Jasminko Herceg, piše HRT.

Dodao je da su informirali i ministra Beroša da se ne radi o nikakvim blokadama bolnica s lijekovima.

– Jednostavno se dogodila nestašica. Ono što Vam ja mogu reći ispred Medike, mi smo danas većinu lijekova koje imamo raspodijeli prema bolnicama, a neke bolnice danas lijekove neće dobiti, kazao je.

Herceg je naglasio da rade sve što je u njihovoj moći, ali trenutno nema lijekova za te bolnice. Istaknuo je da je milijardu kuna neophodno da se može preživjeti ljeto.

– Ono što bi Vlada trebala napraviti hitno je osigurati dvije milijarde kuna do kraja godine. Dali smo im mogućnost da za tu drugu milijardu kuna nam izdaju mjenicu s rokom do 15. studenog. Međutim ova prva milijarda kuna treba biti promptno, odmah i danas, naglasio je Herceg.

– Mi ne bježimo od obveza, ova nova Vlada u budućnosti će raditi na sustavnom rješavanju svih problema i na reformi zdravstva. Tako da možemo poručiti svim hrvatskim pacijentima da budu mirni i da staloženi. Bit će dovoljno lijekova za sve, rekao je državni tajnik Ministarstva zdravstva Tomislav Dulibić.

Ministar financija Zdravko Marić danas je ispred Banskih dvora kazao da će se razgovarati s veledrogerijama i vidjeti kako će se problem riješiti. Naglasio je da ne želi govoriti ništa prije sastanka. Marić je kazao da on neće biti na današnjem sastanku, ali će se pridružiti pregovorima tijekom tjedna.

– U financijskom smislu sustav kao takav nije održiv. Dugovi su se gomilali, obveze također. Ništa nije nastalo preko noći. Razgovarat ćemo. Nekoliko puta smo plaćali određene obveze kako bi smanjili rokove plaćanja i općenito popravili uvjete. Je li to bilo konačno rješenje? Očito nije i o tome treba razgovarati i vidjeti što se može u datim okolnostima napraviti , dodao je Marić.
Veledrogerije su zaprijetile da će, zbog duga većeg od 4,2 milijarde kuna, bolnicama obustaviti isporuku lijekova i potrošnog materijala. Problem koji se vuče godinama, a sada je još izraženiji zbog krize uzrokovane pandemijom zaraze koronavirusom.

Komentari (1)
Pogledajte sve
Objava čeka odobrenje

New Report

Close