VIDEO: HEP započeo radove na novoj solarnoj elektrani vrijednoj 41 milijun kuna

Autor: Darko Bičak , 23. lipanj 2020. u 22:00
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Ulaganja HEP-a u sunčane elektrane u razdoblju 2019. godine do 2023. godine iznose 750 milijuna kuna.

Hrvatska elektroprivreda (HEP) jučer je otvorila radove na najvećoj solarnoj elektrani (SE) u Hrvatskoj koja će biti snage 6,5 MW, a njezin završetak se planira do kraja ove godine. Radi se o investiciji teškoj 41 milijun kuna, a SE Cres će proizvoditi oko 8,5 milijuna kWh električne energije godišnje, što odgovara potrošnji oko 2500 kućanstava.

Gradi se na zemljištu površine 17 hektara, dva kilometra sjeverno od naselja Orlec. U 13 segmenata pojedinačne snage 500 kW, instalirat će se ukupno 20.330 panela, pojedinačne snage 360 V, domaćeg proizvođača Solvis.

Kako pojašnjavaju u HEP-u, paneli će se smjestiti tako da omogućuju nesmetan prolaz malih životinja unutar ograde sunčane elektrane i ispašu ovaca unutar ograđenog područja. Projekt SE Cres je do ishođenja lokacijske dozvole razvijala Primorsko-goranska županija, kada projekt preuzima HEP, koji je na temelju natječaja izgradnju povjerio konzorciju PVI Solar, PVI GmbH, Intecco i Deling.

Ulaganja HEP-a u sunčane elektrane u razdoblju 2019.-2023. iznose 750 milijuna kuna, dok ukupna ulaganja HEP-a u projekte sunčanih elektrana i elektromobilnosti na području Istre i Kvarnera u 2020. godini iznose 74 milijuna kuna.

 

Potpuno tržišna osnova

Osim sunčane elektrane Cres, u izgradnji je sunčana elektrana Marići kod Žminja, snage 1 MW, a uskoro počinje izgradnja i druge faze sunčane elektrane Kaštelir u zaleđu Poreča, snage 2 MW. Obje će elektrane, kao i SE Cres, električnu energiju proizvoditi bez poticaja, na potpuno tržišnoj osnovi.

Barbarić

Najveći dio investicija odnosi se na realizaciju obnovljivog scenarija razvoja HEP-a.

Na otoku Cresu HEP razmatra izgradnju još dvije sunčane elektrane. To su SE Cres 2 od 4,14 MW, neposredno u blizini SE Cres te SE Ustrine kod Osora, snage 9,99 MW, koju HEP razvija na temelju sporazuma o suradnji s Primorsko-goranskom županijom i Gradom Malim Lošinjem.

Na otoku Unijama HEP planira izgradnju sunčane elektrane snage 1 MW s baterijskim spremnikom. Projekt je dio EU programa INSULAE, a razvija se u partnerstvu s Razvojnom energetskom agencijom Kvarner.

Trenutno najveća planirana sunčana elektrana na području Istre i Kvarnera je SE Nova Vas , snage čak 40 MW, a koju HEP razvija na temelju Sporazuma o suradnji s Općinom Kršan.

HEP na ovom području usporedo realizira i niz projekata integriranih sunčanih elektrana na krovovima vlastitih poslovnih i pogonskih zgrada, pa je tako u tijeku postavljanje elektrana u Malom Lošinju, Krku i Poreču. Frane Barbarić, predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede, istaknuo je da unatoč globalnoj krizi izazvanoj koronavirusom, HEP je bez oklijevanja nastavio s realizacijom plana investicija za 2020.

Ekvivalent Krškom

“Najveći dio investicija odnosi se na realizaciju obnovljivog scenarija razvoja HEP-a do 2030., u sklopu kojega ćemo izgraditi 1500 MW proizvodnih kapaciteta.

Polovina tih kapaciteta, koja po snazi odgovara Nuklearnoj elektrani Krško, bit će u sunčanim i vjetroelektranama. U ovom trenutku, u izgradnji ili pred početkom izgradnje imamo vjetroelektranu Korlat i sedam sunčanih elektrana“, kazao je Barbarić.

Komentirajte prvi

New Report

Close