HEP-u injekcija od 547 mil. eura, subvencije struje do listopada

Autor: Marija Brnić , 14. ožujak 2024. u 22:01
Foto: LOVRO DOMITROVIĆ/PIXSELL

Banski dvori odustali od dokapitalizacije energetske kompanije.

Dok se na Markovu trgu izglasavalo raspuštanje Hrvatskog sabora, Vlada je u četvrtak usvojila novi, šesti antiinflacijski paket mjera.

Ovaj je, posljednji u mandatu, ‘težak’ 503 milijuna eura, a najveći dio odnosi se na mjere zadržavanja cijena energije (389 milijuna eura). Za građane, gospodarstvo, javni i neprofitni sektor ostat će tako do kraja rujna nepromijenjene cijene struje. Ostaju iste i cijene plina, a na snazi ostaju i mjere pomoći socijalno ugroženim građanima, braniteljima i umirovljenicima.

Tim paketom konačno je službeno potvrđeno da se od prvotnog plana da se dokapitalizacijom HEP-a pokrije teret koji je najvećim dijelom podnijela ta državna kompanija zbog vladinih interventnih mjera za kojima se poseže već dvije godine, još od veljače 2022. No, pronađen je i način kako nadoknaditi štetu koju je pretrpio HEP, a riječ je o iznosu od više od 547 milijuna eura.

Odluka da se ide s dokapitalizacijom donesena je bila još prije godinu dana, a namjera je bila povećanjem temeljnog kapitala HEP-u nadoknaditi štete koje su do tada procijenjene bile na 900 milijuna eura.

Realizacija investicija

Odricanjem od isplate dividende, nacionalna energetska tvrtka trebala bi dobiti snagu za realizaciju investicijskih projekata.

Angažirani su i konzultanti koji su trebali pomoći u snimanju stanja i pripremi akcije velikog poduhvata, no kako su se u međuvremenu još i nizale afere s plinom i smjenom predsjednika Uprave Frane Barbarića, taj je slučaj pao u drugi plan.

Spominjalo se i kako je razlog i to što u Bruxellesu ne gledaju baš pozitivno na planiranu dokapitalizaciju, zbog pravila o državnim potporama, a na kraju je potiho HEP-u država počela namirivati razliku u cijeni energenata koje je morao prodavati ispod tržišne cijene. Iako je gomilao gubitke, u tom intervalu HEP nije imao problema s likvidnošću.

U ljeto 2022. uz jamstvo države HEP je zaključio klupski kredit od 600 milijuna eura, a Vlada je u okviru mjera osiguranja zaliha plina HEP odobrila i kreditno zaduženje od 400 milijuna eura. Potonji kredit HEP nije u cijelosti iskoristio (294 milijuna eura), a u siječnju ove godine, kada su oba dospijevala na naplatu,kompanija ga je i zatvorila, dok je veći zajam, uz potporu države, prolongiran do siječnja 2026.

Cijene plina i struje ostaju iste za građane, javne ustanove i male poduzetnike/H. Jelavić/PIXSELL

Jučerašnjom odlukom pronađen je način na koji se umjesto dokapitalizacijom HEP obeštetiti za preuzeti teret vladinih mjera. Vlada je odobrila nadoknadu u ukupnom iznosu od 547 milijuna eura, od čega se, prema odluci, dio od 258 milijuna evidentira u poslovnim knjigama HEP Elektre, a preostalih 289 milijuna u poslovnim knjigama za račun HEP-a d.d., a u ime tvrtke HEP-Opskrba.

Time će se, prema pojašnjenju Vlade, HEP i njegove tvrtke dovesti u ravnopravan položaj s drugim opskrbljivačima električne energije u razdoblju od početka listopada 2022. do kraja ožujka 2023. tim će se iznosom obaviti prijeboj s dioničarskim zajmom od 400 milijuna eura, a ostatak će se uplatiti HEP-u na račun s obvezom da bude upotrijebljen za otplatu klupskog kredita za energente od 600 milijuna eura.

Ujedno se vladinom odlukom država odriče zadržane dobiti iz vrlo profitabilne 2021. u iznosu od 80 milijuna eura, te budućih dobiti iz poslovanja.

Šesti paket mjera
Takav prijedlog ići će na glavnu skupštinu HEP-a, a odricanje od dobiti postavljeno je na granicu od 194 milijuna eura. Time bi, procjenjuju u Vladi, glavna nacionalna energetska tvrtka trebala dobiti snagu za realizaciju investicijskih projekata.

O cjelokupnom paketu za HEP još će valjati odraditi komunikaciju s Europskom komisijom, za što je Vlada zadužila Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, a bude li sve po planu, odluke bi u cijelosti trebale biti odrađene do kraja iduće godine.

Novim, šestim paketom mjera za zaštitu kućanstava i gospodarstva od rasta cijene, ostaju na snazi povoljnije cijene struje, za kućanstvo neprofitni i javni sektor, kao i male i srednje poduzetnike. Za kućanstva s potrošnjom do 3 tisuće kilovatsati cijena megavatsata ostaje na 59 eura, dok će za veće potrošače u ovoj kategoriji u prosjeku cijena biti na 88 eura, a razlika u cijeni procjenjuje se na 86 milijuna eura.

Neznatno manje predviđa se i za namirenje razlike u cijeni struje za vrtiće, škole, fakultete i slične ustanove, oko 83 milijuna eura, dok će u slučaju malih i srednjih poduzetnika vrijednost pomoći iznositi oko 62 milijuna eura.

93

tisuće malih i srednjih poduzetnika plaća niže cijene električne energije

Za plin 50 mil. eura
Za poduzetnike s polugodišnjom potrošnjom manjom od 250 tisuća kilovatsati cijena zadržana na 62 eura, a tom je mjerom, prema podacima s Vlade, obuhvaćeno više od 93 tisuće gospodarstvenika.

Na snazi ostaju i utvrđene cijene plina, a ta je mjera vrijedna 50 milijuna eura, dok je mjera koja se odnosi na cijenu toplinske energije u ovom šestom paketu mjera vrijedna 108 milijuna eura.

Njime se obuhvaća oko 159 tisuća kupaca u Zagrebu, te na području Osijeka, Siska, Zaprešića i Velike Gorice. Paket zaštite od inflacije ukupno je vrijedan 114 milijuna eura, a među ostalim do daljnjega ostaje i ograničenje cijena za 30 osnovnih prehrambenih proizvoda.

Komentirajte prvi

New Report

Close