HEP u hidroelektrane ulaže 3,6 milijarde kuna do 2028.

Autor: Darko Bičak , 06. prosinac 2018. u 22:00
Ministar energetike Tomislav Ćorić i Frane Barbarić, čelnik HEP-a/Sanjin Strukić/PIXSELL

Na području Karlovačke županije se HEP radi na obnovi hidroelektrana(HE) Ozalj 1 te Gojak ukupne vrijednosti veće od 150 milijuna kuna.

HEP će do 2030. povećati udjel obnovljivih izvora energije s 35 na 50 posto u što planira ukupno uložiti 3,6 milijardi kuna, rečeno je jučer prilikom puštanja u probni rad agregata B Hidroelektrane Ozalj 1.

Ovaj cilj se  planira postići revitalizacijom, odnosno povećanjem snage i proizvodnje postojećih hidroelektrana, izgradnjom novih hidroelektrana te ulaganjima u ostale obnovljive izvore energije. 

Spomenik kulture
Kako ističu iz HEP-a, u revitalizaciju hidroelektrana HEP planira uložiti ukupno oko 3,6 milijardi kuna, od čega je do danas uloženo oko 1,4 milijarde kuna, dok će do završetka revitalizacije 2028. godine uložiti još oko 2,2 milijarde kuna. Rezultat tog investicijskog ciklusa bit će dodatnih 160 megavata nove snage u hidroelektranama, što odgovara snazi jedne velike hidroelektrane koja bi bila šesta po veličini među postojećim HEP-ovim hidroelektranama. 

Frane Barbarić, predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede, komentirao je da su hidroelektrane pouzdan i konkurentan izvor zelene energije i zato HEP veliku pozornost posvećuje njihovoj modernizaciji i produljenju životnog vijeka. Iduće godine, najavio je, završit će se projekti revitalizacija hidroelektrana Zakučac, Dubrovnik i Fužine, nastaviti radovi na hidroelektranama Ozalj i Gojak te će započeti revitalizacija hidroelektrana Varaždin i Senj. 

 

160 megavata

dodatne snage dobit će HEP obnovom svojih 26 HE

"Uz revitalizaciju postojećih hidroelektrana, drugi je stup obnovljivog scenarija razvoja HEP-a izgradnja novih hidroelektrana, a treći izgradnja ostalih obnovljivih izvora. U tome smo ove godine napravili povijesni iskorak, preuzevši projekt Sunčane elektrane Cres, koju ćemo realizirati bez državnih poticaja. Za iduću godinu najavljujem pokretanje projekta Sunčane elektrane Vis te još nekoliko projekata sunčanih i vjetroelektrana, čija će realizacija označiti novu razvojnu fazu HEP-a", kazao je Barbarić. 

Svečanosti u Ozlju, kojom se obilježila i 110. obljetnica ove hidrocentrale, nazočio je i premijer Andrej Plenković koji je istaknuo da investicije u proizvodnju električne energije u Hrvatskoj izravno doprinose povećanju nacionalnog BDP-a. "Čestitam HEP-u na investicijama u revitalizaciju hidroelektrana. Posebice su važna i ulaganja od 600 milijuna kuna u 2019. godini u ostale obnovljive izvore energije, sunčane i vjetroelektrane u skladu s nacionalnim ciljevima smanjenja emisija CO2", izjavio je Andrej Plenković. 

Od 26 HEP-ovih hidroelektrana, u Karlovačkoj županiji se nalaze tri: HE Gojak, HE Lešće te HE Ozalj. Upravo je HE Ozalj 1 pod imenom  "Munjara grada Karlovca" puštena u rad 1908. za potrebe rasvjete grada Karlovca i danas je najstarija hidroelektrana u kontinentalnom dijelu Hrvatske koja još uvijek proizvodi električnu energiju u izvornom objektu, a koji ima status zaštićenog kulturnog dobra Republike Hrvatske.

 

600 milijuna

kuna 'teške' su investicije u obnovljive izvore u 2019.

Prva etapa revitalizacije HE Ozalj 1, u sklopu koje je zamijenjena sekundarna oprema i generator A, završena je početkom 2018., dok će treća etapa revitalizacije, u sklopu koje će se provesti zamjena agregata C, završiti u 2019. Ukupna vrijednost sve tri etape revitalizacije HE Ozalj 1 iznosi 60 milijuna kuna i njenim završetkom ukupna snaga hidroelektrane povećat će se s 3,3 MW na 4 MW.  

Domaća pamet
Izvođač radova je konzorcij društava grupe Končar na čelu s tvrtkom Končar KET. Osim revitalizacije Ozlja, HEP na Karlovačkom području revitalizira i HE Gojak u vrijednosti 96 milijuna kuna. Kontinuirano se ulaže i u distribucijsku mrežu na području Karlovačke županije, gdje investicije HEP ODS-a iznose 40-ak milijuna kuna godišnje.

Komentirajte prvi

New Report

Close