HEP-ov hidroenergetski sustav Kosinj postaje strateška investicija

Autor: Poslovni dnevnik , 12. srpanj 2021. u 22:00
Frane Barbarić, predsjednik Uprave HEP-a potpisao sporazum/PD

Sporazum o pripremi i provedbi strateškog projekta Hidroenergetski sustav (HES) Kosinj potpisali su resorni ministar Tomislav Ćorić i predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbarić.

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja i Hrvatska elektroprivreda (HEP) potpisali su sporazum temeljem kojeg bi projekt Hidroenergetski sustav (HES) Kosinj uskoro trebao dobiti status strateške investicije, izvijestili su u ponedjeljak iz HEP-a i tog ministarstva.

Projekt HES Kosinj vrijedan je 1,54 milijarde kuna, a zajedno s drugim dijelom projekta, Hidroelektranom Senj 2, najveći je projekt HEP-a od osamostaljenja Hrvatske, ukupne vrijednosti 3,4 milijarde kuna, podaci su iz priopćenja.

Sporazum o pripremi i provedbi strateškog projekta Hidroenergetski sustav (HES) Kosinj potpisali su resorni ministar Tomislav Ćorić i predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbarić, a na temelju njega Vladi će se predložiti donošenje odluke o proglašenju projekta HES Kosinj strateškim investicijskim projektom, u skladu sa Zakonom o strateškim investicijskim projektima RH.

Kako je priopćeno, HES Kosinj obuhvaća izgradnju akumulacijskog jezera Kosinj s branama Kosinj, Sedlo i Bakovac, injekcijske zavjese te hidroelektrane Kosinj s pratećim objektima, rekonstrukciju postojeće HE Sklope, izgradnju zamjenskih cesta te spoja na elektroprijenosnu mrežu preko 110 kilovolta (kV) rasklopnog postrojenja i dalekovoda 2 puta 110 kV te spoja na elektrodistribucijsku mrežu 10 (20) kV.

Izgradnjom akumulacijskog jezera Kosinj očekuje se povećanje stupnja iskorištenja vodnih količina rijeka Like i Gacke za proizvodnju struje smanjenjem preljevnih gubitaka, a time i visoki stupanj zaštite od poplava nizvodnog područja, Lipovog polja i Kosinjske doline, koji u sadašnjim uvjetima poplave gotovo svake godine, objašnjava se u priopćenju.

Komentirajte prvi

New Report

Close