HEP ‘lokalcima’ nudi novi ciklus suradnje na projektima solara

Autor: Darko Bičak , 05. srpanj 2020. u 22:00
Predsjednik Uprave Frane Barbarić/G. Stanzl/PIXSELL

Iz HEP-a ističu da će u ciklus gradnje sunčanih elektrana u razdoblju od 2019. do 2023. uložiti 750 milijuna kuna.

Nakon što je krajem lipnja započela radove na svojoj novoj solarnoj elektrani (SE) snage 6,5 MW i vrijednosti 41 milijuna kuna na Cresu, Hrvatska elektroprivreda je u petak objavila poziv zainteresiranim gradovima i općinama u Hrvatskoj koje žele s HEP-om razvijati solarne projekte na svojem području.

Naime, lani je HEP objavio javni poziv zainteresiranim partnerima za iskazivanjem interesa za razvoj i prodaju projekata obnovljivih izvora energije, temeljem kojeg je od rujna 2019. do travnja 2020. s 11 općina i gradova potpisao sporazume o razvoju projekata sunčanih elektrana, ukupne snage 120 MW.

Dodatnih 60 megavata HEP je na temelju poziva osigurao ugovorenim akvizicijama projekata u razvoju, dok je 100 megavata potencijalna ukupna snaga sunčanih elektrana koje je HEP počeo samostalno razvijati na nekoliko drugih lokacija.

Novi poziv, otvoren do kraja ove godine, upućen je jedinicama lokalne samouprave radi zajedničke pripreme razvojne dokumentacije za projekte sunčanih elektrana (SE) te pravnim ili fizičkim osobama zainteresiranima za prodaju projekata neintegriranih (samostojećih) SE u razvoju snage veće ili jednake 2 MW, vjetroelektrana u razvoju ili u pogonu te hidroelektrana u razvoju ili u pogonu snage veće i jednake 1 MW.

Tomislav Ćorić, ministar energetike, komentirao je kako je kompatibilnost strategija HEP-a i Vlade pokazatelj da HEP zaslužuje biti kompanija koja će biti nositelj tranzicije Hrvatske u niskougljično gospodarstvo. Prema potpisanim sporazumima iz lanjskog natječaja, dio jedinica lokalne samouprave projektnu dokumentaciju priprema do ishođenja lokacijske dozvole.

To su općine Kršan, Lipovljani, Sućuraj i Viljevo te Grad Mali Lošinj. Ostale jedinice lokalne samouprave projektnu dokumentaciju pripremaju do ishođenja građevinske dozvole, a to su gradovi Lipik, Novska, Križevci i Ludbreg te općine Bedekovčina i Marijanci. Iz HEP-a ističu da će u ciklus gradnje sunčanih elektrana u razdoblju od 2019. do 2023. uložiti 750 milijuna kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close