Hanžeković prodao Generu i zaradio 11 milijuna eura

Autor: Suzana Varošanec , 04. kolovoz 2015. u 07:15
Marijan Hanžeković u Generu je uložio 11 milijuna eura, isto toliko je zaradio/Robert Anić/PIXSELL

Ako prihvate ponudu Britanaca, mali dioničari Genere ostvarit će dobru zaradu.

Britanska tvrtka Dechra Pharmaceuticals, međunarodni specijalist za veterinarske farmaceutske proizvode, pred preuzimanjem je 63 posto dionica tvrtke Genera za 210 milijuna kuna.

Iznos je to iz sporazuma koji su Britanci potpisali s većinskim vlasnikom Genere, poznatim odvjetnikom i izdavačem Marijanom Hanžekovićem. Kupac hrvatske Genere tako širi svoje poslovanje i na Hrvatsku koja zapravo, doznajemo, zauzima vrlo važno mjesto u njezinoj strategiji. S Dechrine strane, koja je prvoklasna kompanija u svijetu u toj branši – s oko 2,1 milijardu kuna godišnjeg prihoda, 452 milijuna kuna operativne dobiti, 800 radnika i proizvodnjom u pogonima u Velikoj Britaniji, Nizozemskoj i SAD-u, u ponedjeljak je stigla najava preuzimanja navedene domaće farmaceutske tvrtke od Marijana Hanžekovića. Istodobno, na stolu je i jednako primamljiva ponuda za male dioničare, a potencijalni učinci koji prate ovu akviziciju  su višestruki.

Upućeni očekuju brzi tijek ove tranasakcije u praksi i navodno će biti završena do 1. studenog, kad se računa da bi Genera u britanskim rukama dobila novu Upravu. No, kao šlag povrh svega je informacija da s preuzimanjem Hanžekovićevih 63% dionica u Generi koje daju 69,5% glasačkih prava, započinje realizacija strateškog plana po kojem Dechra, inače i dosadašnji  poslovni partner Genere, nakon što je preuzme, planira zadržati njezinu cjelokupnu proizvodnju u Hrvatskoj. Pritom je glavna 'kvaka' što ovdje kani preseliti i dio svoje proizvodnje iz Engleske, i to navodno već 2016. godine. Pored toga, doznajemo, tijekom iduće godine novi vlasnik Genere ubrizgao bi novu kapitalnu injekciju potrebnu za sljedeću razvojnu etapu Genere.

 

51,4milijuna

eura iznosi cijena ukupnog Dechrinog udjela u dioničkom kapitalu Genere

U tu se svrhu spominje kao planirani novi ulog tek početni iznos od 10 milijuna eura, dok će nova ulaganja slijediti, a sve to prate i veliki izgledi da će Britanci otvoriti nova radna mjesta u Generi. Prema našim informacijama, razloga za to je na pretek, a ključni je što Dechra impresionirana mladim stručnim kradovima Genere, tvrtke koja svoju vrijednost i imidž gradi na znanju, pa oni kane i tu dimenziju ojačati. Nakon što su 31. srpnja predstavnici Dechre i Hanžekovića potpisali kupoprodajni ugovor, britanska je tvrtka najavila i ponudu za preuzimanje preostalih dionica, i to po istoj cijeni po kojoj dionice kupuje od Hanžekovića. Posrijedi je iznos od 179,60 kuna (23,66 eura) po dionici, što iznosi 51,4 milijuna eura za ukupni Dechrin udio u dioničkom kapitalu Genere.

A to je kako za Hanžekovića, koji nam je to potvrdio, tako i za male dioničare prilika za dobru zaradu. Naime, cijena Generine dionice u posljedna se tri mjeseca kretala uzlazno, pa je s prosječnih 78 kn koncem travnja došla na 126 kn na dan 30. srpnja. Utoliko, za one koje je ova dionica stajala 100 kuna otvorena je mogućnost da na razlici profitiraju 80 posto. Za Hanžekovića, kako to proizlazi iz objavljene uvjetovane transakcije s kojom su u cijelosti upoznati Hanfa i Zagrebačka burza, to znači sljedeću računicu: ovaj zagrebački odvjetnik i novinski izdavač, u kupnju dionica devastirane Veterine, nalik danas Imunološkom zavodu, odnosno kasnije Genere, investirao je 11 milijuna eura, a toliko će i zaraditi.

Tvrtka je uzela još 10 milijuna eura kredita, a u cijelosti je restrukturirana i kako se podigla na zdrave noge, te ima konkurentne proizvode koji su zanimljivi kupcu, tj. Dechri, danas se Hanžekoviću smiješi oko 11 milijuna eura zarade. Što on planira s tim sredstvima nismo uspjeli doznati, no potvrđeno nam je da pregovori nisu dugo trajali, te da je ponuda sa strane Hanžekovića ocijenjena kao dobra. Što će odlučiti mali dioničari pokazat će se uskoro. Naime, svi Generini dioničari moraju dobiti pismenu ponudu na svoje adrese s time da će imati na rasloganju 30 dana da se odluče, no bitno je reći da to ne mora imati efekt za Dechrinu odluku.

Naime, njezin ulazak u Generu zasniva se na kupoprodajnom ugovoru sa posve uobičajenim uglavkom, iako za neke i zbunjujućim jer sadrži jedan odgodni uvjet. To znači da ako se on ne ispuni, tj. ako Dechra u postupku javne ponude kupnjom od malih dioničara ne stekne dodatni ciljani paket od 5,51 posto glasačkih prava, s kojim dolazi do kontrole od 75 posto glasačkih prava na skupštini Genere, ona ipak ima opciju kojom se može odreći tog kupoprodajnog uvjeta. Točnije, ako Britanci i ne kupe ciljani paket, osigurali su sebi ugovorno pravo da ako žele, i onda kupe Hanžekovićev većinski paket.

To samo govori o tome da je Dechra jako zainteresirana za Generu i to, kako tvrde poznavatelji, zbog ulaska na tržište cjepiva, najbrže rastući segment veterinarske medicine čime će znatno proširiti svoj portfelj farmaceutskih proizvoda za životinje. Postignuta cijena u ugovoru inače  predstavlja iznos EBITDA-e uvećan 13 puta, što Hanžekovićevi izvori s ponosom ističu pojašnjavajući da nema sličnog primjera tvrtke u Hrvatskoj koja je prije Genere to postigla. U ocjenama se čuje i kako je Hanžeković ovim ugovorom ipak djelovao atipično, odnosno štiteći interes malih dioničara, budući da je mogao za male novce kupiti dionice, te sam zadržati razliku.

Komentari (6)
Pogledajte sve

Teta novinarka, dajte malo digitron u ruke, pročitajte par obavijesti sa ZSE pa onda pišite. Ne da su iznosi krivi nego su tri puta različiti a niti jedan nema veze sa stvarnošću..

Ali valjda kakvi investitori i burza, takvi i novinari koji ju prate [emo_palacg]

Danas se malo tko smije u farmaceutskoj trgovini…..

Zato , čestitke, bez obzira na pozadinu samih plasmana uvezenih lijekova,
dogovora oko nižih cijena, distribucije posebnim kanalima…i ostalom…


on nije s ove planete

Čovo gušter iz Ickejevog romana?

očito nekim “dužnosnicima” zafalilo casha

a i koštaju ti sudovi

New Report

Close