Hanfa pokrenula nadzor nad tvrtkama koje se bave razmjenom virtualnih i fiducijarnih valuta, nisu bile ni upisane u sudski registar

Autor: Poslovni.hr , 11. ožujak 2022. u 08:38
Foto: IGOR KRALJ/PIXSELL

Ured za sprječavanje pranja novca uočio određena odstupanja.

Upravno vijeće Hanfe je na jučerašnjoj sjednici između ostalog donijelo pet rješenja koja se odnose na društva koja pružaju uslugu razmjene virtualnih i fiducijarnih valuta – Tikomar d.o.o., Virtual Planet d.o.o., Usluge Lira d.o.o., blokIdea d.o.o. i Malega d.o.o.

U okviru redovnih nadzornih aktivnosti, Ured za sprječavanje pranja novca uočio je određena odstupanja u regularnosti poslovanja, zbog čega su nad ovim društvima otvoreni postupci izvanrednog neposrednog nadzora, u cilju sprječavanja mogućih bitnih štetnih posljedica za subjekt nadzora, sudionike tržišta kapitala, treće osobe i/ili stabilnost tržišta u cjelini.

Hanfa je utvrdila da navedena društva nisu predmetnu djelatnost upisala u sudski registar, koji je upis konstitutivne naravi. Zato je svim je društvima naloženo da predmetnu djelatnost upišu u sudski registar Trgovačkog suda u Zagrebu. Društvima Tikomar i Virtual Planet Hanfa je naložila dodatne mjere koje se odnose na imenovanje ovlaštene osobe i jednog ili više zamjenika ovlaštene osobe za sprječavanje pranja novca i financiranja terorizma. Društvu Tikomar Hanfa je naložila također i dostavu izvješća o provedenoj unutarnjoj reviziji sustava sprječavanja pranja novca i financiranja terorizma.

Pravilnik za mirovinske i investicijske fondove te Summit Leasing Slovenija

Također, Hanfa je donijela i izmjene Pravilnika za mirovinske i investicijske fondove i mirovinska osiguravajuća društva kojim se od sada propisuje jedinstveni identifikator za pravne osobe – LEI kao obvezni podatak u registrima tih subjekata koje vodi Hanfa. Izmjenama navedenih podzakonskih akata Hanfa nastavlja poticati korištenje tzv. LEI broja kod svih svojih subjekt nadzora u svrhu izvještavanja prema preporukama Europskog odbora za sistemske rizike.

Ujedno, na sjednici je izdano i odobrenje slovenskom društvu Summit Leasing Slovenija za izravno stjecanje te društvima Nova kreditna banka Maribor i Biser Holdings Limited za neizravno stjecanje 100% udjela u društvu Mercedes-Benz Leasing Hrvatska.

Summit Leasing Slovenija je specijalizirana za financiranje svih vrsta vozila (osobna, laka gospodarska vozila i teretna vozila), plovila, opreme i potrošačkih kredita u Sloveniji, u 100% je vlasništvu Nove kreditne banke Maribor i među vodećim je leasing društvima na slovenskom tržištu. Temeljem Ugovora o kupoprodaji 100% poslovnih udjela u društvu Mercedes-Benz Leasing Hrvatska između trenutnog vlasnika Daimler Mobility AG kao prodavatelja i Summit Leasing Slovenija kao kupca, to će slovensko društvo po prvi put ući na hrvatsko leasing tržište.

Komentirajte prvi

New Report

Close