Hanfa može propisati i da Nadzorni odbor AZ-a mora otići

Autor: Suzana Varošanec , 07. studeni 2022. u 22:00
Hanfa se neće baviti meritumom koji se tiče samog davanja ili uskraćivanja Allianzove dozvole za transakciju/Shutterstock

Dva zakona bit će ključna za utvrđivanje odgovornosti mirovinca.

Regulator tržišta kapitala – Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) – kreće u kontrolu proceduralnog aspekta donošenja odluke AZ mirovinskog društva glede ulaganja u Fortenova Grupu.

Odlukom protiv preuzimanja Fortenove, podsjetimo, u zadnji čas su nadzornici AZ-a, na opće iznenađenje ostalih sudionika transakcije, odstupili od dogovorenog aranžmana.

Začudilo je to i premijera Andreja Plenkovića, pa slijedom raznih spekulacija koliko eventualno u tome prste ima i eventualni sukob interesa, utvrdit će Hanfa. Regulator će očito brzo djelovati jer je pitanje “usijano” i tako razjasniti nadležnim institucijama je li sve bilo po zakonu.

Što Hanfu zanima?
Kako bilo, odluku nije moguće promijeniti, ali u postupku nadzora Hanfa se niti neće baviti meritumom koji se tiče samog davanja ili uskraćivanja dozvole za ovu transakciju.

Konkretnije, to znači argumentima koji su u zadnji tren isplivali, praktički neposredno nakon obavljenog dubinskog snimanja, i u sklopu utanačenog dogovora doveli do preokreta na štetu dogovorene transakcije te ostalih sudionika.

Argumenti protiv vezuju se zasad uz stajalište koje je navodno nadzornicima predstavio glavni izvršni direktor Allianza za srednju i istočnu Europu Petros Papanikolau.

Kako su mediji zabilježili, Papanikolau nije mogao formalno utjecati na realizaciju posla, ali blagonakloni prema transakciji, također prema pisanju medija, bili su predstavnici njemačkog Allianza, koji drži 51% u AZ fondu.

51

posto udjela u AZ mirovinskom društvu ima Allianz

Ovaj osiguravajući div s druge strane navodno u Rusiji ima milijardu eura “teške” operacije. S obzirom na to da je predmet nadzora način donošenja navedene odluke, zbog činjenice da su članovi Nadzornog odbora AZ-a naprasno u zadnji tren glasali protiv preuzimanja Fortenove, na naš upit glede pojašnjenja samog predmeta nadzora, poglavito znači li to pribavljanje zapisnika sa sjednice NO-a, iz Hanfe su odgovorili da “u ovom trenutku ne mogu komentirati detalje nadzora”.

“U ovome trenutku možemo potvrditi da Hanfa pokreće neposredni nadzor nad AZ-om zbog načina donošenja odluke o ulaganju u Fortenova Grupu na sjednici Nadzornog odbora spomenutog društva. Nakon što utvrdi sve okolnosti, o rezultatima provedenog postupka obavijestit će nadležna državna tijela”, izričiti su u Hanfi.

Prema pravnim stručnjacima, u konkretnom postupku mjerodavna su dva zakona – zakon o trgovačkim društvima i zakon o obveznim mirovinskim fondovima. To su dva zakona po kojima će Hanfa u odnosima vladujućeg i ovisnog društva, kažu, trebati ispitati je li eventualno došlo do sukoba interesa, odnosno je li bilo utjecaja da se protivno pažnji profesionalnog postupanja odlučuje na štetu mirovinskog društva.

Ako bi se to utvrdilo, regulator može poduzeti različite mjere. Među inima to je opomena, zatim zahtjev da društvo nešto poduzme, ali npr. mjera može glasiti da se na skupštini društva i opozove članove NO-a. Međutim, za bilo koju mjeru bitno je dokazati da je postupljeno protivno zakonima na navedeni način.

Kreće osporavanje
Glede transakcije arapskog investitora Saifa Alketbija, sve više ima signala da će se država institucionalno organizirati kako bi se djelovalo u smjeru osporavanja glavnih poluga koje su za RH uzrok negativnog ishoda inače stručno pripremane transakcije kojom su četiri mirovinska fonda i dioničar Fortenove Grupe Pavao Vujnovac (vlasnik oko 29%) trebali preuzeti cca 43 posto udjela ruskog Sberbanka.

Poznavatelji navode kako je kod toga otvoreno niz pitanja, a najvažnije je mehanizam po kojem bi se omogućila provedba takve potencijalne odluke. U tom dijelu postoje izvjesna ograničenja, odnosno za svoju provedbu odluka u konačnici trebala bi biti donesena u Nizozemskoj, gdje se nalazi registar upisanih vlasnika Fortenova Grupe.

Ključna karta je da navodno RH ima pravo prigovora na transakcije za koje ocijeni da ugrožavaju njezin javni poredak, a pod to se može podvesti upravo svekoliki aspekt sigurnosti hrane.

Komentirajte prvi

New Report

Close