Hakom stavio na čekanje prodaju EvoTV-a

Autor: Bernard Ivezić , 16. siječanj 2019. u 22:01
Tonko Obuljen, predsjednik vijeća Hakoma/Ž. Bašić/PIXSELL

Telekomi u RH već imaju usluge koje se mogu upakirati u neki oblik bežičnog triple-playja, ali ne i TV rješenja.

Nova telekom usluga, koju u branši zovu "bežični triple-play", a od koje se očekuje da će biti vrlo popularna u idućih nekoliko godina u Hrvatskoj, podigla je strasti među trima najvećim operaterima: Hrvatskom telekomu, A1 Hrvatska (bivši Vipnet) i Tele2 . Naime, HT je u studenom najavio da želi preuzeti EvoTV i za to zatražio odobrenje telekomunikacijskog regulatora Hakoma. U ponedjeljak je Hakom dijelom potaknuti i žalbom A1 objavio da privremeno zaustavlja tu transakciju dok ne obavi dodatne analize.

Posao dakle, nije zabranjen već si je regulator uzeo više vremena da donese odluku te pozvao sve zainteresirane na javno savjetovanje. Bežični triple-play se u branši opisuje kao usluga kojom se cilja iznajmljivače obiteljskog smještaja i podstanare te kao dobru priliku za sve korisnike izvan većih gradova, a do kojih optika ili dovoljno brz internet preko žice još nisu došli ili je pitanje kad će uopće doći.

Nova telekom usluga opisuje se i kao jeftiniji supstitut za žičani triple-play, odnosno kombinaciju tri žičane usluge: brzi internet, telefon i televiziju (IPTV ili kabelsku). K tome, bežični triple-play nije samo povoljan za korisnike već i za operatere, jer se usluga isporučuje preko zraka, tj. preko mobilnih mreža, a ne preko fiksnih mreža u koje je nužno mnogo ulagati. Sva tri operatera već imaju usluge koje bi mogle upakirati u neki oblik bežičnog triple-playja, ali niti jedan u svom vlasništvu još nema TV rješenje koje je toliko jednostavno da ga danas možete pokupiti u trgovini i bez ikakvih dodatnih ulaganja ili montaže, upaliti i odmah početi koristiti.

To mijenja EvoTV. Sva tri operatera već imaju mobilne routere preko kojih korisnicima tako mogu ponuditi dvije usluge: kombinaciju brzog interneta i fiksnog telefona.  A1 Hrvatska to zove Homebox, Tele2 Pokućni internet, dok HT zasad, za pretpostaviti je zbog regulatornih prepreka, još nema takav bežični paket interneta i fiksnog telefona prikazan u ponudi.

 

54,4 posto

građana plaća za pristup televiziji i taj broj raste

Sva su tri operatera, međutim, već nude bežičnu televiziju. HT i A1 Hrvatska u formi satelitske televizije, a Tele2 posljednje dvije godine surađuje s EvoTV-om, tj. nudi bežični triple-play kakav sad žele prodavati svi. Za razlike od satelitske televizije, naime, EvoTV radi preko obične antene, tj. za njegovo korištenje ne treba postavljati satelitski tanjur. Drugim riječima, s njim je moguće ponuditi pravi bežični triple-play.

K tome, od 2020. godine EvoTV će moći nuditi sve kanale u HD kvaliteti, nakon što državna tvrtka Odašiljači i veze preko televizijskih tornjeva u cijeloj Hrvatskoj početi emitirati sliku na DVB-T2 standardu. HT u ovakvom razvoju situacije ne vidi ništa neobično. Na naš upit iz operatera smo dobili odgovor da je pribavljanje odobrenja Hakoma sastavni dio ovog procesa i nije neobično da postupak odobravanja traje i dulje od 30 dana. Podsjetimo, inicijalno se očekivalo da će Hakom odluku donijeti do 31. prosinca kako bi si HT rezultate EvoTV-a mogao pripisati u 2018. godinu. Time bi godinu zaključio s 71.195 korisnika televizijskih usluga više.

Hakomova rasprava
"Proces se sastoji od ispitivanja niza okolnosti i činjenica vezanih uz same utjecaje takve transakcije na tržište. U međuvremenu, Hakom je donio privremeno rješenje kojim se transakcija ne može dovršiti prije nego što se ispitaju sve okolnosti, što smo mi i očekivali", poručuju iz HT-a. Dodaju da kompanija aktivno sudjeluje u ovom postupku tako što dostavljaju potrebne informacije i dokaze.

"Očekujemo da će se proces pozitivno završiti", naglašavaju u HT-u. Iako je Hakom u objašnjenju svoje privremene zabrane naveo da mu se HT-ov najveći konkurent žalio u ovom slučaju, iz A1 do zaključenja ovog izdanja nismo dobili komentar. Dosadašnji tržišni partner EvoTV-a, Tele2 dao nam je komentar, ali dosta suzdržan. "Na temu preuzimanja EvoTV-a, od strane Hakoma otvoren je javni poziv za dostavu mišljenja. Tele2 Hrvatska će se odazvati i dati svoje mišljenje u predviđenom roku", poručili su iz Tele2. Komentar nisu dali ni Odašiljači i veze, iako je ta tvrtka s Hrvatskom poštom i EvoTV-om (tvrtkom HP produkcija) dobila koncesiju za zemaljsko emitiranje digitalne televizije.

Tajni pregovori
U branši doznajemo da je jedan od razloga zašto niti jedan operater ne komentira cijeli proces detaljnije i taj što je prodaja EvoTV-a napravljena kroz izravne pregovore nekoliko zainteresiranih tvrtki s Hrvatskom poštom. Kako doznajemo, ova državna tvrtka inzistirala je da svi potencijalni kupci EvoTV-a potpišu ugovor o povjerljivosti. Na naš upit da kažu barem s kim su sve razgovarali, poručili su nam: "Proces prodaje transparentno je vođen na način da su svi potencijalni kupci imali ravnopravan položaj". Dodali su da ne vide razlog zašto bi se transakcija zabranila. "Ne razmatramo takav scenarij", zaključuju u HP-u.

Komentirajte prvi

New Report

Close