Krećete na puta ovog vikenda? HAC poslao važna upozorenja i upute vozačima

Autor: Poslovni.hr , 14. lipanj 2019. u 12:53
Foto: Borna Filic/PIXSELL

Korisni savjeti i upozorenja iz Hrvatskih autocesta koji će vam pomoći pripremiti se za nadolazeću turističku sezonu.

IZ HAC-a su se danas oglasili važnim upozorenjima vezanim za početak turističke sezone. 

Protočnost prometa

HAC je na autocestama u svoj nadležnosti osigurao maksimalnu protočnost prometa. 

“Završeni su svi veći radovi, a u zonama radova koji se nisu mogli završiti do početak sezone bit će osigurana maksimalna protočnost s po dvije prometne trake u svakom smjeru. U zonama izvođenja radova bit će pojačano praćenje stanja prometa i po potrebi dodatna zaštita začelja kolone prikladnom i prilagodljivom  privremenom signalizacijom”, dodali su.

Sigurnost

“Zadnjih dana, na žalost, svjedoci smo nekoliko teških prometnih nesreća sa smrtno stradalima, Hrvatske autoceste iskreno suosjećaju s obiteljima stradalih. 

Koristimo i ovu priliku kako bismo skrenuli pažnju da se u danima povećanog prometa na autocestama povećava i broj prometnih nesreća. Molimo vozače na dodatni oprez te ističemo važnost praćenja  prometne signalizacije, uvjeta na cesti kao i poruka na info-displejima. Također napominjemo, da i najmanja prometna nesreća, samo s materijalnom štetom, značajno usporava promet.

Brzina, umor, nepažnja vozača i vožnja pod utjecajem alkohola, najčešći su uzrok teških prometnih nesreća. Imajući u vidu visoke ljetne temperature koje na duljim putovanjima bitno utječu na umor vozača, savjetujemo češći odmor”, poručuju. 

Hitni koridor

Također su podsjetili i na obavezu micanja vozilima s pravom prednosti.

“Hitni koridor omogućava vozilima hitne pomoći, policije ili vatrogasne postrojbe da u što kraćem roku stignu do mjesta prometne nesreće i povrijeđenih osoba te pruže medicinsku pomoć. Poznato je da ako pacijent od dojave do dolaska u hitni bolnički prijam stigne u "zlatnom satu", šanse za preživljavanje veće  od 30 do 50 posto. Stoga je i Zakonom propisano kretanje vozača koji moraju omogućiti prolaz vozilima s pravom prednosti prolaska, propustiti ih i prema potrebi zaustaviti svoja vozila tako da se vozila u desnoj prometnoj traci miču udesno, a vozila u lijevoj prometnoj traci ulijevo”, javili su. 

Stanje na autocestama

Mole sve korisnike da prije putovanja provjere stanje na cestama na prometnom servisu ili web stranici HAC-a.

“U slučaju izvanrednih situacija u prometu korisnike ćemo obavijestiti putem prometnog servisa HAK-a i radio postaja, stoga je važno uključiti radioprijamnik  u sustav informiranja o stanju u prometu (RDS). Korisnicima je za sve dodatne informacije na raspolaganju i besplatni info telefon 0800 0422 ili 0800 0111.
                    
Tijekom ovog vikenda na autocestama u tijeku su, na većini objekata završni radovi sanacija, mole se vozači za poštivanjem prometne signalizacije, praćenjem poruka na info-displejima o uvjetima na cesti i prilagodbi vožnje stanju u prometu”, javljaju. 

Informacije o radovima

Što se tiće radova na cestama, imaju nekoliko upozorenja

“Na Autocesti A1 Zagreb – Split – Dubrovnik:
 
* Zbog oštećene prijelazne naprave na objektu Gacka u km 141+850, dionici od čvora Otočac do čvora Perušić , promet se u smjeru Splita vodi s dvije sužene prometne trake.
* U zoni odmorišta Marune, zbog sanacije usjeka do 01.07.2019. godine bit će zatvorena zaustavna traka dok će se promet odvijati uz maksimalnu protočnost voznom i pretjecajnom prometnom trakom uz nemogućnost ulaza na odmorište Marune u smjeru Splita do 01.07.2019. godine.
* Zbog dogradnje čvora Dugopolje promet će se voditi suženim krakom iz smjera Zagreba u smjeru N.P. Dugopolje i uz privremenu regulaciju prometa na platou N.P Dugopolje.
* Zbog asfalterskih radova, promet se na odmorištu Zir u smjeru Splita odvija pod privremenom regulacijom prometa, odnosno dio odmorišta zatvoren je za parkiranje.
 
Na Autocesti A6 Rijeka – Zagreb:
 
* Na dionici od čvora Vrbovsko do čvora Ravna Gora u smjeru Rijeke, zbog sanacije asfaltnog zastora kolnika od km 17+150 do km 23+350 za promet je zatvoren kolnik u smjeru Rijeke, te se promet odvija dvosmjerno u smjeru Zagreba s dvije prometne trake u smjeru Rijeke i jednom prometnom trakom u smjeru Zagreba. Predviđeno vrijeme završetka radova je do 15.07.2019. godine. U slučaju pojačanog prometa moguće je stvaranje zastoja i kolona vozila u prilaznoj zoni radova.
* Zbog oštećenja kolnika (otvaranje udarne rupe) na vijaduktu Svilno u smjeru Zagreba za promet je zatvorena sporovozna traka, promet se vodi po voznom i pretjecajnom traku”, izvijestili su iz HAK-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close