Habijanec: Predlažemo fiksnu cijenu uz 1 do 3 posto rizika na račun izvođača

Autor: Suzana Varošanec , 19. rujan 2021. u 22:00
Mirko Habijanec, predsjednik HUP – Udruge graditeljstva/ŽARKO BAŠIĆ/PIXSELL

Mirko Habijanec uvjerava da će kroz Posebne uzance o građenju rizik za nove ugovore biti otklonjen.

Posebne uzance o građenju (PUG), skup kodificiranih poslovnih običaja za graditeljstvo, danas nisu dio javnih natječaja jer su izostavljeni iz Zakona o javnoj nabavi prilikom noveliranja, potvrdio je predsjednik HUP – Udruge graditeljstvo Mirko Habijanec, ali najavljuje da se vraćaju u upotrebu.

Da zadnjih godina nisu dio ugovora o građenju koje s izvođačima sklapaju javni naručitelji potvrđuju i drugi veliki građevinari pa tako iz jedne od najvećih kompanija sektora navode da se u oko 90% ugovora PUG isključuje.

Zakonska problematika

Dok nove uzance, za sektor koji bi trebao imati velik utjecaj na gospodarstvo, ukupno i kroz rast BDP-a, zacijelo donose suvremeno uređenje odnosa između naručitelja i izvođača radova te ostalih dionika gradnje, ostaje pitanje što ako će ih se u ugovorima i dalje isključivati, tj. ako ne slijede izmjene Zakona o javnoj nabavi.

Po nekima bi stoga sigurnije bile zakonske izmjene Zakona o obveznim odnosima kojima bi se interveniralo u rizik koji tereti izvođača. Po sadašnjem, sukladno tumačenjima koje dobivaju građevinari, tek ako je razlika u odnosu na ugovorenu cijenu veća od 10% imaju pravo za izmjenu ugovorene. No, Habijanec uvjerava da će kroz PUG rizik za nove ugovore biti otklonjen te navodi da ćemo dobiti dokument preporučen kao model ugovora za sve građevinske radove.

Uz veću transparentnost, tvrdi on, olakšat će se priprema ugovora o građenju, a posebno to postaje ‘alat’ koji će se koristiti za ugovaranje obnove zgrada nakon potresa. Na objavu u NN-u nove uzance uputit će HGK i HUP koji su zajedno ovlašteni da ih utvrde i objave na osnovu Zakona o gradnji, ali uz prethodnu suglasnost administracije koja se još čeka.

“Fiksna cijena, prema našem prijedlogu, nosila bi rizik između 1 do 3 posto na račun izvođača, dok bi preostali iznos razlike između visine i konačne cijene trebao snositi naručitelj.

Rizik od 10% za sektor bi značilo uništenje, odnosno propast građevinskih tvrtki. U gotovo svim državama EU cijene radova i materijala već su prilagođene, a mi smo zahvaljujući ZOO-u praktički među rijetkima koji to još nisu regulirali”, kaže on.

Kompromisni model

Primjena klauzule o fiksnoj cijeni, u uvjetima postojećih propisa s rizikom njezinog porasta do 10% na teret izvođača, nije predstavljala nikakvu prijetnju, jer u vrijeme stabilnih cijena nije dovodila građevinske tvrtke u probleme. Za postojeće ugovore, kod kojih je to već mjesecima problem, HUP predlaže kompromis između postojećeg rješenja iz ZOO-a i prihvatljivog funkcioniranja građevinara.

To znači da jedinične cijene materijala po pojedinim stavkama troškovnika terete izvođača do iznosa od 10%, ali ukupno će to povećati investiciju za manje od 10%, no koliko manje – ne precizira se. Komora i HUP, dodaje, imaju usuglašene stavove i u odnosu na postojeće ugovore očekuje se uredba Vlade kojom bi se to na tragu navedenog reguliralo.

“Obnova će se ugovarati po novim cijenama, i ako se prihvate uzance one će vrijediti za nove ugovore”, izričit je Habijanec.

Zbog rasta cijena materijala na tržištu, praktički od početka godine postoje zahtjevi velikih građevinskih tvrtki za usklađenjem s realnim stanjem korekcijama u postojećim ugovorima. Međutim, danas je vidljivo usporavanje projekata u realizaciji investicija. Izvođači, kaže Habijanec, više ne mogu kupovati materijal po većoj cijeni od kalkulacije i čekaju se rješenja.

Velikim građevinarima, dio njih to potvrđuje, još veći problem postaje dostupnost materijala kao što su armaturno željezo, čelik, likovi, svi proizvodi povezani s metalom, kao i zastoj u isporuci plastičnih cijevi, što ima utjecaja na veliki broj projekata aglomeracije.

Susreću su s novim problemom isporuke stiropora i kamene vune. Lanci opskrbe su poremećeni pa i zasjenjuju na neki način problem rasta cijena.

U pojedenim projektima sve navedeno već dovodi do velikog probijanja rokova i budžeta i stav oko toga građevinarima je 5 do 12.

Komentirajte prvi

New Report

Close