Guverner HNB-a o rekordnom padu BDP-a: Najlošije je iza nas

Autor: Poslovni.hr , 01. rujan 2020. u 08:41
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Za ulazak u sustav eura kaže da vjeruje kako bi ga mogli dobiti 2023., najkasnije 2024. godine.

Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić komentirao je za Dnevnik Nove TV procjene hrvatskog gospodarstva za ovu godinu.

O procjeni pada BDP-a od 15 posto u drugom kvartalu kazao je da ga to nije iznenadilo.

“To je više-manje u skladu s onim što se događa u Europskoj uniji gdje je prosječan pad BDP-a bio 14 posto. Ono što je malo više palo od očekivanja je osobna potrošnja”, rekao je.

O tome što nas očekuje u slučaju drugog vala koronavirusa, smatra da ne treba plašiti ljude.

“Treba biti realan i kazati da je najlošije iza nas u smislu drugog kvartala kad smo imali lockdown, kad je sve stalo. I u trećem kvartalu ćemo imati kroz turizam posljedicu na smanjenje BDP-a u odnosu na prošlu godinu, ali se obnovila gospodarska aktivnost, sve radi”, objasnio je Vujčić.

Na pitanje što je s kreditima budući da ih banke ne daju tvrtkama koje su tražile moratorij, kaže da banke rade svoj posao i daju kredite onima za koje vjeruju da će im kredit vratiti, dok HNB omogućava da uvjeti kreditiranja na tržištu budu zadovoljavajuće dobri.

“U ovom trenutku kamatne stope su na povijesno najnižim razinama. Ako gledate kredite poduzećima, oni su kratkoročni kunski krediti s tri posto kamata”, rekao je Vujčić.

Iznos tvrtki u moratoriju, koji je do sada bio četrdesetak milijardi, povećao se, kazao je.

“S krajem srpnja došli smo na razinu od više od 57 milijardi kuna zatraženih moratorija. Od njih je odobreno 80 posto, 13 posto je odbijeno, a ostatak je u postupku”, kaže Vujčić.

Za procjenu udjela turizma smatra da će biti između 30 i 50 posto. “Imali smo procjenu 30 posto i optimističnu procjenu od 50 posto. Bit ćemo negdje između toga”, kaže Vujčić.

“Imamo javnu upravu, mirovinski i dalje – zdravstveni sustav, to su sve stvari koje još moramo rješavati”, naveo je Vujčić.

Za ulazak u sustav eura kaže da vjeruje kako bi ga mogli dobiti 2023., najkasnije 2024. godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close