Grozne prognoze MMF-a: Hrvatski BDP past će za golemih 9 posto

Autor: Poslovni.hr/Hina , 14. travanj 2020. u 14:48
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Za Poljsku predviđaju pad od 4,6 posto a za Bugarsku od četiri posto, a najblaže bi se aktivnosti trebale smanjiti u Mađarskoj i Srbiji, za 3,1 i tri posto.

Hrvatsko gospodarstvo smanjit će se u 2020. godini devet posto, najviše u skupini europskih gospodarstava u nastajanju, pokazuju najnovije procjene Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za svjetsko gospodarstvo, objavljene u utorak.

Pandemija koronavirusa snažno utječe na gospodarske aktivnosti, pokazuju najnovije procjene MMF-a, odražavajući posljedice karantene i drugih oštrih mjera kojima vlade širom svijeta nastoje zauzati širenje nepoznatog, visoko zaraznog virusa.

Hrvatski bi BDP prema najnovijim MMF-ovim procjenama trebao ove godine pasti devet posto. Usporedbe radi, u prognozama iz jeseni prošle godine, prije izbijanja epidemije, MMF je za Hrvatsku predviđao rast aktivnosti u 2020. za 2,7 posto.

U idućoj godini trebao bi uslijediti oporavak, uz procijenjenu stopu rasta od 4,9 posto.

Međunarodni je zajmodavac također snizio procjenu rasta u 2019. godini za 0,1 postotni bod, na 2,9 posto.

Veća nezaposlenost, manjak u bilanci plaćanja

MMF sada očekuje znatno višu stopu nezaposlenosti u Hrvatskoj u ovoj godini, od 11,5 posto, nasuprot jesenjoj procjeni od osam posto.

U 2019. je iznosila 7,8 posto, čime je MMF snizio procjenu iz prošlogodišnjeg listopada za 1,2 postotna boda.

U 2021. trebala bi ponovo pasti, na osam posto.

MMF također Hrvatskoj predviđa manjak na tekućem računu platne bilance iskazan udjelom u BDP-u od četiri posto u ovoj godini, dok su u jesenjim prognozama prognozirali višak od jedan posto.

Manjak predviđaju i u 2021., od 1,5 posto.

Procjena rasta potrošačkih cijena u ovoj godini podignuta je za 0,1 postotni bod, na 1,3 posto. U 2021. cijene bi trebale rasti gotovo nepromijenjenim tempom, za 1,2 posto.

Prošle su godine prema MMF-ovim izračunima cijene porasle 0,8 posto, čime je jesenja prognoza snižena za 0,2 postotna boda.

U 2019. višak je prema najnovijim izračunima iznosio 2,9 posto, što je za 1,2 postotna boda više no što su u MMF-u procijenili u listopadu prošle godine.

Osjetno blaži pad u ostalim gospodarstvima u skupini

Najnovije MMF-ove procjene pokazuju da bi hrvatsko gospodarstvo ove godine trebalo pasti najsnažnije u skupini europskih gospodarstava u nastajanju, u koju MMF još svrstava Rusiju, Tursku, Poljsku, Rumunjsku, Ukrajinu, Mađarsku, Bjelorusiju, Bugarsku i Srbiju.

U MMF-u predviđaju da će gospodarstvo te skupine u prosjeku ove godine pasti 5,2 posto, u odnosu na jesenju prognozu o 2,5-postotnom rastu.

U 2021. trebao bi uslijediti snažan oporavak, uz procijenjenu stopu rasta od 4,2 posto.

Prošle je godine gospodarstvo te skupine zemalja u prosjeku poraslo 2,1 posto, za 0,3 postotna boda snažnije no što je MMF procijenio u listopadu prošle godine.

Izraženiji pad aktivnosti u ovoj godini MMF očekuje u Ukrajini i Bjelorusiji, od 7,7 i šest posto. Slijede Rusija, s projiciranim padom od 5,5 posto, te Turska i Rumunjska, s padom po stopi od pet posto.

Za Poljsku predviđaju pad od 4,6 posto a za Bugarsku od četiri posto, a najblaže bi se aktivnosti trebale smanjiti u Mađarskoj i Srbiji, za 3,1 i tri posto.

Komentari (6)
Pogledajte sve

Ako  do sutra  17.04. -petka ne stigne novac od HZZO-a za lijekove …….veledrogerije će stopirati isporuke lijekova …dijelu ljekarni koje  duguju za lijekove , znatno iznad dana plaćanja HZZO-a….Šaljite novce ….zaboga ..ne čekajte zadnji čas…

BudFox3, 14.04.2020. u 21:54

Ovo je prilika da se gospodarstvo reoarganizira da bude manje ovisno o turizmu.

Treba poticati vlastitu proizvodnju, industriju i izvoz, a ne toliko usluge i turizam.

Bilo bi bolje da bude manje ovisno o uhljebima nego li turizmu .

Ovo je prilika da se gospodarstvo reoarganizira da bude manje ovisno o turizmu.

Treba poticati vlastitu proizvodnju, industriju i izvoz, a ne toliko usluge i turizam.

Upravo tako. Turizam je najveci uteg jer ostalo su usluge i telekomi.

New Report

Close