Grafičari i nakladnici traže ukidanje uplata predujma poreza na dobit za cijelu 2020.

Autor: Darko Bičak , 05. travanj 2020. u 22:00
Procjenjuju da tvrtke u ovoj godini zasigurno neće ostvarivati poslovne rezultate kao u prošlom fiskalnom razdoblju/Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL

Svaki dan Hrvatska udruga poslodavaca i Poslovni dnevnik donose prijedloge ekonomskog oporavka.

Kriza u kojoj se našla Hrvatska uslijed pandemije koronavirusa izazvala je poremećaje i u poslovanju tvrtki u grafičkog sektoru, odmah po proglašenju djelomične karantene.

Kako ističu iz Hrvatske udruge poslodavaca – Udruge grafičara i nakladnika, s obzirom na to da se u ovakvim situacijama ne mogu osloniti na tržište, smatraju da imaju pravo tražiti od države da svojim mehanizmima umanji opasnost od velikog pada gospodarskih aktivnosti.

Franjo Beser, predsjednik HUP-Udruge grafičara i nakladnika, pojašnjava da pri tome ne misle na kozmetičke mjere nadležnih ministarstava, već na strukturne akcije koje će očuvati radna mjesta u realnom sektoru koji je primarni nosilac gospodarstva svake države.

Prije svega ističu da sadašnje mjere odgode plaćanja ne rješavaju problem te da ako se ne uvedu mjere otpisa, morat će otpuštati radnike.

“Mjeseci koji su ispred nas bit će obilježeni smanjenom potrošnjom, porastom broja nezaposlenih, poremećajem uvoza i izvoza, te nastavno na sve navedeno neminovna je recesija, ako ne i depresija. Upravo iz tog razloga potrebno je odmah, bez prolongacije poduzeti niz mjera.

Prije svega, potrebno je s bankarskim sektorom dogovoriti mjere i mehanizme kojima bi se regulirala obustava obračuna i plaćanja kamata na postojeće kredite za vrijeme odgode otplate.

Prolongacija neće imati dugoročni učinak, već će trenutačno osloboditi likvidna sredstva, a obveza za poslovne subjekte u tom bi slučaju ostala.

Bankarski sektor se u vrijeme ovakve situacije mora odreći prihoda od potraživanja po tim osnovama, a jedan od ključnih razloga je potreba da novac ostane u realnom sektoru”, kaže Beser.

Dorada u suradnji sa sektorom

Dodaje da je također nužno ukinuti i obvezu plaćanja najamnina za trgovačke i maloprodajne prostore jer je  apsurdna situacija gdje se najamnina mora plaćati za prostore koji su zatvoreni, drugim riječima ne generiraju prihod tj. prihodi su nula. U ovoj Udruzi HUP-a imaju zamjerki i na predstavljene Vladine mjere pomoći gospodarstvu.

“Vlada je donijela mjeru kojom će se isplatiti minimalne plaće za zaposlenike čiji su poslodavci pogođeni ovom krizom, međutim nije se odrekla doprinosa i poreza već je uvela odgodu njihova plaćanja. Jedino oslobođenjem plaćanja tih davanja može se doći do određenih učinaka za realni sektor.

Nužno je pratiti prijedloge gospodarstva i dorađivati mjere u dogovoru s realnim sektorom”, navodi čelnik udruženja grafičara i nakladnika. U HUP-u smatraju i kako bi Vlada morala sve poslodavce osloboditi plaćanja doprinosa i ostalih parafiskalnih nameta te tako omogućiti da se likvidna sredstva koriste za očuvanje proizvodnje i radnih mjesta.

Ako poslodavac ne bi morao plaćati doprinose za vrijeme trajanja ove izvanredne situacije omogućilo bi se, predlažu, da se osigura postojeća isplata neto plaće radniku.

Grafičari traže i da se ukine uplata predujma poreza na dobit za cijelu 2020. godinu jer, kako ističu, radi se o mjeri kojom poduzetnici beskamatno financiraju državu i koja je vrlo upitna i u “normalnim” okolnostima, a posebice u situacijama kao što je ova pandemija.

Procjenjuju da tvrtke u ovoj godini zasigurno neće ostvarivati poslovne rezultate kao u prošlom fiskalnom razdoblju te bi se i porez na dobit trebao uplatiti nakon što se dobit i ostvari. Tu je i problem poreza na dodanu vrijednost (PDV) te ova grana gospodarstva, kao uostalom i sve ostale u Hrvatskoj, traži da se taj porez plaća tek po naplaćenoj realizaciji, a ne po izdanom računu ili fakturi.

Zakon o poticanju koči ulaganja

Razmišlja se i o investicijama bez kojih nema napretka, a koje će u ovom periodu biti stavljene u drugi plan.

“Trenutačne mjere tj. Zakon o poticanju ulaganja sa svim svojim uvjetima i kriterijima koči i ne potiče poduzetnike da ulaze u investicije.

Upravo ova kriza pokazuje koliko tržište može postati nepredvidivo što ima za posljedicu nemogućnost poštivanja svih uvjeta navedenog zakona. Iz tog razloga Zakon o reinvestiranoj dobiti je jednostavniji i bolji način bez raznih uvjeta i papirologije gdje svaki poduzetnik dobiva konkretnu i sigurnu potporu prilikom investiranja”, zaključuje Franjo Beser, predsjednik HUP-Udruge grafičara i nakladnika.

Komentirajte prvi

New Report

Close