Gradonačelnica ljuta zbog poskupljenja vode: ‘Troškovi poslovanja viši su 6 posto, a cijena vode – 50 do 100 posto’

Autor: Poslovni.hr , 15. listopad 2022. u 10:12
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Ne kažem da voda ne treba poskupjeti. Ali ne ovoliko i ne na ovaj način koji mi djeluje kao prisila.

Skupština delničkog TD-a Komunalac-VIO koju čine svi goranski čelnici na čijem području ovo delničko Društvo radi – donijela je odluku o bitnom povećanju cijena vode na području općina Brod Moravice, Fužine, Lokve, Mrkopalj, Skrad i Ravna Gora te Grada Delnica. Jedini koji se s prijedlogom povećanja nije složio bio je predstavnik Grada Delnica Ivica Knežević, a pojašnjavajući razloge protivljenju i iznoseći delničke stavove, gradonačelnica Katarina Mihelčić kaže:

– Glavni razlog našem protivljenju je to što su brojke – i to mnoge – u najmanju ruku čudne. Primjerice, revizija poslovanja TD-a Komunalac-VIO za prošlu godinu utvrdila je kako je povećanje troškova poslovanja 6 posto. Zašto onda cijena vode raste od 50 do 100 posto? Zatim, što je s prošle godine zabilježenim drastičnim povećanjem tzv. umjeravanja i servisiranja vodomjera. S nekih 35.000 kuna 2015. godine ti su troškovi, navodno zbog postavljanja digitalnih vodomjera, zadnjeg dana prošle godine skočili na 913.000 kuna, što itekako bode oči. No, u redu. To valjda toliko košta. Valjda? Ali zašto onda te troškove predviđamo i u 2022. godini? Zar nisu vodomjeri izmijenjeni? Ili ih se mijenja svake godine? Hoćemo li svake godine mijenjati 3.600 vodomjera i za to plaćati skoro milijun kuna? Ako je tako, kakvo je to poslovanje? Nadalje, 2015. godine imali smo 8.200 korisnika, a 2021. godine 8.400. Onih 8.200 trošilo je 705.000 kubika vode, a ovih sadašnjih 8.400 troši 700.000 kubika vode. Kako? Vjerojatno su tome pribrojeni i svi gubici u starom sustavu!? To su samo neka od pitanja na koje nemamo odgovor. Smatram da nije trebalo žuriti, da je trebalo još razgovarati i analizirati stanje, govori gradonačelnica Mihelčić, piše Novi list.

– U međuvremenu je Vlada RH donijela uredbu kojom se kaže kako bi oni koji su u javnoj usluzi trebali plaćati struju kao građani, dakle znatno manje no što je bilo najavljeno za poduzeća. Ako je to točno, zašto se ide u poskupljenje? Zašto se, ako država najavljuje nižu cijenu struje za komunana društva, ipak ide u veliko poskupljenje cijene vode? To poskupljenje struje je bio glavni argument za nove cijene! Hoće li, možda, to poskupljenje trajati samo tri-četiri mjeseca? To se ne zna, to nam nitko ne govori…

Ne kažem da voda ne treba poskupjeti. Ali ne ovoliko i ne na ovaj način koji mi djeluje kao prisila – kaže delnička gradonačelnica.

Komentirajte prvi

New Report

Close