Gradić u Hrvatskoj uvodi ultrabrzi internet u sve kuće i zgrade, a građani će za njega plaćati sitniš

Autor: Poslovni.hr , 14. studeni 2017. u 11:33
Foto: Thinkstock

Brzine koje se nude iznose do 1 Gbit/s za poslovne korisnike, dok bi fizičke osobe imale brzinu od oko 200 Mbit/s.

Grad Ivanec uskoro bi u cijelosti mogao biti pokriven superbrzim internetom.

Kako piše Varaždinski.hr, na sjednici gradskog vijeća raspravljalo se o uvođenju gigabajtne konekcije u svaki dom i zgradu, uz primjenu potpuno nove tehnologije na bazi tzv. milimetarskih radio sustava.

Brzine koje se nude iznose do 1 Gbit/s za poslovne korisnike, dok bi fizičke osobe imale brzinu od oko 200 Mbit/s.

Cijena priključka za građane (za brzine do 200 Mbit/s) bile bi bruto 99 kuna mjesečno, bez ikakvih ograničenja u količini podataka, uz iste brzine i slanja i primanja podataka

Ovaj projekt je Gradu Ivancu, kroz LAG Sjeverozapad, ponudila jedna irska tvrtka, uz razmjerno nisko sufinanciranje od 199.000 kuna s PDV-om.

Dd strane predstavnika Grada i pojedinih vijećnika istaknute i određene sumnje, u smislu da je riječ o stranoj tvrtki o čijim se referencama u nas malo zna te da se radi o sjajnom high tech projektu, ali koji stoji neočekivano malo novca.

Zato će Grad Ivanec sa spomenutom tvrtkom potpisati Sporazum o suradnji na realizaciji ovoga projekta, ali ona neće rezultirati nikakvim materijalnim ni financijskim obvezama.To znači da će Grad Ivanec zatražiti da tvrtka najprije osposobi sustav i osigura isporuku usluge do potrošača, a tek nakon toga bi Grad imao opciju otkupa cjelokupne idejno-izvedbene dokumentacije za svotu od 199.000 kuna, o čemu bi se pripremio poseban ugovor.

Komentirajte prvi

New Report

Close