Građevinski dnevnik ubuduće kao i e-usluga

Autor: Poslovni.hr , 21. siječanj 2022. u 09:48
Omogućeno je spremanje dokumentacije u digitalnom obliku na jednom mjestu/E. Elveđi/PIXSELL

Vrijednost projekta iznosi 4,8 milijuna kuna, a 85 posto sredstava osigurano je iz Europskog fonda za regionalni razvoj. 

Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine u sklopu Informacijskog sustava prostornog uređenja (ISPU) predstavilo je novu e-uslugu pod nazivom eGrađevinski dnevnik.

Namijenjena je praćenju procesa građenja od prijave početka građenja do procesa tehničkog pregleda izgrađene građevine, odnosno izdavanja Uporabne dozvole. Cilj vođenja Građevinskog dnevnika elektroničkim putem je podizanje razine kvalitete građenja te povećanje dostupnosti kvalitetnih informacija na jednom mjestu.

“Sustav je dostupan neograničenom broju korisnika neovisno o lokaciji ili uređaju. Omogućeno je spremanje dokumentacije u digitalnom obliku na jednom mjestu. Time smo željeli riješiti ključan problem gubitka dokumentacije ili nemogućnosti pristupanja tehničkom pregledu zbog toga što se investitoru ne želi dati dokumentacija na uvid, što je nažalost bila praksa u pojedinim slučajevima i dovodila je do nemogućnosti realizacije investicijskih projekat”, rekao je Alen Grabar, načelnik Sektora za razvoj informacijskog sustava prostornog uređenja i državne imovine.

Ova e-usluga namijenjena je ovlaštenim osobama i osobama koje vode građenje, ali i fizičkim osobama poput investitora, zastupnika investitora. Modul je povezan s već razvijenim modulima iz Informacijskog sustava prostornog uređenja kao što je eDozvola da način da se podaci upisani u Prijavu početka građenja koja nastaje u eDozvoli povlače u eGrađevinski dnevnik.

Dnevnik pokreće nadzorni inženjer na temelju tih podataka, unosi podatke o svim ostalim sudionicima u građenju (izvođač, ostali stručni nadzori, projektantski nadzor, geodet itd.) i otvara dnevnik, dok sam dnevnik vodi inženjer gradilišta i/ili voditelj radova.

U suradnji sa Središnjim državnim uredom za razvoj digitalnog društva eGrađevinski dnevnik postavljen je na infrastrukturu Centra dijeljenih usluga (CDU). Vrijednost projekta iznosi 4,8 milijuna kuna, a 85 posto sredstava osigurano je iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Komentirajte prvi

New Report

Close