Građevinarima ne smeta pandemija, 
nastavljaju zapošljavati strance

Autor: Marija Brnić , 13. kolovoz 2020. u 12:58
Foto: Marin Tironi/PIXSELL

Do početka kolovoza hrvatskim poslodavcima je za zapošljavanje radnika iz zemalja koje 
nisu članice EU Ministarstvo unutarnjih poslova izdalo 24,5 tisuća dozvola.

Do početka kolovoza hrvatskim poslodavcima je za zapošljavanje radnika iz zemalja koje nisu članice EU Ministarstvo unutarnjih poslova izdalo 24,5 tisuća dozvola. U postupku odobravanja bilo je još 7,6 tisuća zahtjeva. Iako je riječ o iskorištenosti tek trećine predviđene ovogodišnje kvote, koja je postavljena na dosad rekordnu razinu od 78,5 tisuća, te brojke zapravo su još jedno ovogodišnje pozitivno iznenađenje, jer pokazuju da i uvjetima pandemije virusa COVID-19 još postoji potražnja za stranim radnicima kojih na domaćem tržištu nedostaje za pojedine poslove.

Rade i u turizmu

Nakon što su “iscrpljene” vladine mjere koje su u prvom valu očuvale radna mjesta s osiguranim minimalnim plaćama, mnogi poslodavci koji nisu uspjeli održati poslove bili morali su otpuštati radnike, što potvrđuju i podaci o povećanju broja nezaposlenih u evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, no u pojedinim djelatnostima u kojima radnika tradicionalno nedostaje ipak je bilo potražnje. Turizam je svakako jedan od sektora koji se u hrvatskom slučaju probudio i neočekivano odolijeva koronavirusu, te je unatoč pesimističnim predviđanjima do kolovoza od raspoloživih 30 tisuća dozvola ipak iskorišteno njih 7,3 tisuća, a odobrenje MUP-a čekalo se za još 2,3 tisuće podnesenih zahtjeva.

12,8 tisuća

stranih radnika u građevini dobilo je dozvole do početka kolovoza, a u turizmu 7,3 tisuća

Najviše od toga odnosi se na pomoćne radnike u turizmu, kojih je već zaposleno 3,7 tisuća, a u obradi je bilo još 1,6 tisuća zahtjeva. Kada se utvrđivala ovogodišnja kvotna lista za strane radnike, najviše je mogućnosti dobilo graditeljstvo, čak nešto više od turizma, a od 33 tisuće dozvola poslodavci su do kolovoza već dobili za 12,8 tisuća radnika. To je i jedan od rijetkih sektora za koji se očekuje nastavak potražnje za dodatnim radnicima i u nastavku godine. Potvrđuje to i podatak da je s početkom mjeseca MUP imao na stolu još 3,9 tisuća zahtjeva koje su im za radnike iz trećih zemalja predali hrvatski građevinari. Među sektorima koji još potražuju radnike su i promet, te prerađivačka i metalna industrija. U prometu je odobreno zapošljavanje više od tisuću novih stranih radnika, u metalnoj industriji zaposleno je 807 stranaca, a u prerađivačkoj 417, dok je, s obzirom na pozitivan trend koji u poslovanju trenutno bilježi, IT sektor iznenadio malim brojem zahtjeva. Pri kreiranju kvote od Vlade IT-ovci su tražili i dobili mogućnost angažmana 683 stranih radnika, a zaposlili su ih tek 72. Prije godinu dana u Hrvatskoj je u ovo vrijeme Vlada bila izložena snažnom lobiranju poslodavaca za hitnim povećanjem kvote za strane radnike, jer ih se “mikroskopom” tražilo na domaćoj burzi i poslovi su stajali.

Novi zakon o strancima

U tom trenutku, ne računajući produljene dozvole iz ranijih godina, zaposleno je bilo više od 40 tisuća stranaca, a iskorištenost kvote bila je 86%, s tim da je u pojedinim djelatnostima bila potrošena. Vlada je izašla u susret, povećavši kvotu na 55 tisuća. Ova je godina trebala biti i rekordna po broju zaposlenih stranih radnika, ali i posljednja u kojoj vrijedi stari kvotni režim. Po povratku s godišnjih odmora u saborskoj proceduri bi trebao biti novi zakon o strancima, koji od početka 2021. omogućuje novi, jednostavniji način zapošljavanja s po tzv. slovenskom modelu.

Komentirajte prvi

New Report

Close