Građevinari uvoze sve više stranaca: Radimo istraživanje stranih tržišta

Autor: Poslovni.hr , 14. studeni 2023. u 09:57
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

“Sada sa Zavodom za zapošljavanje radimo istraživanje stranih tržišta, ali ciljano populacije koja je ipak nama svjetonazorski prihvatljiva i puno se lakše može adaptirati u našu državu i na naš sustav, i po običajima, i vjerski, i po radnim navikama”.

“Od ukupnog broja zaposlenih u Hrvatskoj, osam posto je zaposleno u građevinskoj djelatnosti, što iznosi oko 140.000 zaposlenih u toj branši. Od toga je skoro 38 posto stranih radnika, što znači da su oko 40.000 tisuća zaposlenih u ovoj djelatnosti stranci koji utječu na naš razvoj i gospodarstvo. Građevinarstvo generira 5 posto hrvatskog BDP-a, a ako tome pridružimo i ostale djelatnosti, od proizvodnje građevnog materijala, opreme itd., generira još viši dohodak. Svako radno mjesto u građevinarstvu generira dva dodatna radna mjesta”, istaknula je Nina Dražin Lovrec, predsjednica Hrvatske komore inženjera građevinarstva, na nedavno održanom Savjetovanju ekonomista u Opatiji, u okviru panela posvećenog građevinskoj industriji kao “jednom od nositelja razvoja RH”. Nadovezala se Mirjana Čagalj, potpredsjednica Hrvatske gospodarske komore, poručivši da građevini ide sve bolje, javlja Novi list.

“Predviđanja su dobra i u narednih desetak godina, ukoliko ne bude nekih potresa kao što je bilo s pandemijom, ratom itd., građevina bi trebala biti stabilna. Do sada smo imali ulaganja u zgradarstvo, hotele, koji su veliki pokretač u graditeljstvu, a u narednih deset godina pored ulaganja u stanogradnju, trebali bi imati i ulaganja u infrastrukturu, najviše u željeznice, tako da vjerujem da će se dobar dio građevinara prebaciti na rad u željeznicama, dok će dio ostati u visokogradnji. Ono gdje treba biti oprezan je pitanje radne snage. Koliko god oni drže nekakav balans u plaćama, kao, plaće su niske, pravac tako velikog uvoza radne snage generalno nije dobar, jer s velikim uvozom radne snage ipak naši radnici odlaze van, a mi, kao, uvozimo jeftiniju radnu snagu, no svi građevinari znaju da to i nije jeftinija radna snaga, već jako zahtjevna radna snaga, oko koje se treba puno truditi i ulagati, a pitanje je koliko će ostati ovdje. Bilo bi bolje da manje o njima ovisimo, no to nam je neminovnost u narednih desetak godina”, rekla je Čagalj. Navela je da “HGK radi jako puno na tom području”.

Istraživanje tržišta

“Sada sa Zavodom za zapošljavanje radimo istraživanje stranih tržišta, ali ciljano populacije koja je ipak nama svjetonazorski prihvatljiva i puno se lakše može adaptirati u našu državu i na naš sustav, i po običajima, i vjerski, i po radnim navikama. Mislim da je to jedan ozbiljniji pristup nego ovakav stihijski uvoz radne snage s bilo kojih tržišta. Mislim da je to opasno i nikako ne spadamo u one koji rade pritisak na policiju da se što brže daju dozvole i što više radnika uveze. Tu treba biti jako oprezan”, upozorila je Čagalj.

Komentirajte prvi

New Report

Close