Jedna skupina obrtnika u zadnji čas uštedjela 20 milijuna kuna mjesečno

Autor: Suzana Varošanec , 21. studeni 2020. u 10:02
Foto: Jan Woitas/DPA/PIXSELL

Izravni je to učinak prihvaćanja prijedloga Hrvatske obrtničke komore (HOK) jer je pobijedio stav o nezakonitosti propisivanja “plaće“ obrtnika.

Odlukom ministra rada Josipa Aladrovića, primjena drugih i trećih izmjena i dopuna Kolektivnog ugovora za graditeljstvo proširena je od 1. studenog na sve poslodavce u sektoru koji zapošljavaju nešto više od 20.000 ljudi pa tako obuhvaća i sve obrtnike građevinare.

No, oni su dodatnih davanja spašeni u zadnji čas uspješnom reakcijom Hrvatske obrtničke komora na jedan radnopravni novitet koji se u stručnim krugovima smatra omaškom kad je riječ o materiji kolektivnog ugovaranja prava i obveza.

Riječ je o obvezi njihovog obračuna osnovne bruto plaće u mjesečnom iznosu od najmanje 11.130 kuna, uvedenoj u drugim izmjenama, no ukinutoj intervencijom u Tarifne stavove iz Priloga I, jer su iz grupe složenosti poslova X. brisani “član Uprave-direktor, obrtnik (vlasnik)“.

Izravni je to učinak prihvaćanja prijedloga Hrvatske obrtničke komore (HOK) jer je pobijedio stav o nezakonitosti propisivanja “plaće“ obrtnika. Prema procjenama Komore ostvarena financijska ušteda iznosi oko 20 milijuna kuna mjesečno za obrtnike građevinare.

Važnim smatraju i to što se KU i dalje primjenjuje samo na radnike, dok kažu da najveći dio obrtnika u poslovanju zakonski uopće ne može i nije u obvezi sebi isplaćivati plaću – niti im se ona priznaje u izdatke poslovanja, kao i da obrtnici moraju plaćati obvezne doprinose na osnovice kako su propisane, ovisno o tome plaćaju li porez paušalno ili na temelju poslovnih knjiga.

“KU propisana “plaća” značila bi nametanje dodatnih davanja obrtnicima. Osim toga, ocijenili smo kako bi tako osnovicu osiguranja svakog obrtnika utvrđivali radnici organizirani u sindikat koji je potpisnik Kolektivnog ugovora, što je neprihvatljivo”, pojašnjavaju u HOK-u.

Tarifni stavovi u Trećim izmjenama i dopunama pored ove izmjene istovjetni su onima iz Drugih izmjena i dopuna čiji su ciljevi bili osigurati napredak graditeljstva putem povećanja plaća radnika, poboljšanja uvjeta rada, organizacije rada i produktivnosti, poticanja zapošljavanja i rada u graditeljstvu, ali i proširenja njihove primjene na cijeli sektor, uz kontinuiranu kontrole primjene, naročito u dijelu isplata plaća radnicima i pravilne uplate doprinosa i poreza, suzbijanja sive ekonomije i rada na crno te nelojalne konkurencije.

Komentirajte prvi

New Report

Close