Pokretanje obnove: Građevinari kreću rezati tržišni ‘kolač’ vrijedan 3,5 milijarde kuna

Autor: Suzana Varošanec , 12. veljača 2022. u 09:23
Foto: SANJIN STRUKIć/PIXSELL

Postaju primamljivi poslovi, sudeći po stotinama milijuna kuna vrijednim natječajima.

Obnova ulazi u fazu pokretanja radova na terenu s upitnicima koji će faktori diktirati dinamiku, uz goruće pitanje odaziva građevinskog sektora. Konstrukcijska obnova potresom pogođenog stambenog fonda na Banovini za građevinsku industriju je npr. tržišni ‘kolač’ procijenjene vrijednosti oko 3,5 milijarde kuna.

Najtvrđi ‘orah’ vezuje se uz isplativost konstrukcijske obnove dijela objekata sa žutom naljepnicom, kao tehnički i financijski zahtjevniji zahvat od gradnje zamjenskog objekta iz temelja. To pitanje čeka na rješenje, dok bi do zime trebalo biti završeno prvih 400 zamjenskih obiteljskih kuća.

Međutim, kreću i veliki natječaji na zagrebačkom području pa se kao rješenje za moguće usko grlo obnove zbog velike ponude poslova, od građevinske industrije detektira potreba za dinamičkim planom obnove na dužem horizontu.

Tako bi građevinari mogli planirati raspoložive kapacitete koji mogu postati prepreka zbog ograničenja u dijelu radnika i usložavanja poslovanja temeljem viših cijena materijala, sirovina, energenata, prijevoza i rada.

Odabrani izvođači
Izgledno je da će na Banovini radovi na zamjenskim obiteljskim kućama angažirati građevinare, male i srednje tvrtke s kontinenta, te manje one s juga, jer su uključene u projekte aglomeracija te turističke i nekretninske projekte na Jadranu.

Središnji državni ured za stambeno zbrinjavanje i obnovu, nadležan za područja gdje je proglašena katastrofa, nakon ugovora za izgradnju i montažu 30 tipskih montažnih kuća suhom drvenom gradnjom, 9. veljače sklopio je prvi ugovor za zidanu gradnju koja, prema državnom tajniku Gordanu Hanžeku, počinje u ponedjeljak.

Za izvođenje radova izgradnje prvih 30 tipskih zidanih kuća izabrana je slavonska Zajednica ponuditelja Braniteljska socijalno-radna zadruga Izbor plus; PZC Brod d.o.o.; Grand d.o.o., a cijena je 24.672.130,75 kn s PDV-om.

Odabran je i izvoditelj u sklopu tendera za izvođenje radova izgradnje za još 30 tipskih zidanih kuća, a ugovor će se moći sklopiti po isteku roka mirovanja 14. veljače. Cijena u ovom slučaju je 24.947.543,75 kn s PDV-om.

U tijeku su i dva postupka javne nabave velike vrijednosti. Prvi za izvođenje radova izgradnje 10 tipskih višestambenih zgrada na području Sisačko-moslavačke županije, procijenjene vrijednosti nabave 108.200.000: radovi su podijeljeni u tri grupe, za po 4 višestambene zgrade u Petrinji i Glini te za dvije u Topuskom.

Drugi natječaj je za izradu nalaza, elaborata i projekata te stručnog nadzora nad radovima konstrukcijske obnove, rušenja i izgradnje za predvidivo 900 u potresu oštećenih obiteljskih kuća u Sisačko-moslavačkoj i Zagrebačkoj županiji radi sklapanja ugovora o javnoj nabavi prema grupama predmeta nabave. Procijenjena vrijednost nabave je 23.850.000 kuna bez PDV-a, a podijeljena je u 12 grupa po 75 kuća.

Knjiga narudžbi do 2023.
Detaljnije upute o natječajima dostupne su putem sustava EOJN RH-a. Sve ove natječaje, kao i zagrebačke (npr. za projektiranje i konzalting velikih projekata) prate aktivnosti HGK kroz pozive za sve svoje članice da se prijave na njih.

Potpredsjednica HKG za graditeljstvo i promet Mirjana Čagalj smatra da građevinarima postaju primamljivi poslovi obnove, a sudeći i po stotinama milijuna kuna vrijednim natječajima u tijeku ili najavi, proces se, kaže, ozbiljno zahuktava.

Dobar dio kapaciteta za 2022. je već popunjen, navode veliki građevinari, no prema Čagalj postoji prostor da mehanizaciju i ljude presele na Banovinu, a najranije u drugoj polovici kad dolaze na red veliki natječaji čime bi se punila knjiga narudžbi za drugi dio 2022. i 2023. godine. 

Komentirajte prvi

New Report

Close