Građevinari pred izazovom vala transformacija zgrada

Autor: Suzana Varošanec , 06. lipanj 2022. u 22:00
Ukupno gotovo šest milijardi kuna financijski je vrijedna Inicijativa C 6.1. Obnova zgrada/SREĆKO NIKETIĆ/PIXSELL

Cilj je realizacija vala obnove postojećih zgrada i transformacija postojećeg fonda zgrada u energetski visokoučinkovit i dekarboniziran fond zgrada.

Uz pridruživanje novih partnera svečanim potpisivanjem Povelje o suradnji u cilju dekarbonizacije zgrada do 2050., šesti po redu Otvoreni dijalog partnera na temu “Inicijative Obnova zgrada” u okviru NPOO-a, bavio se predstavljanjem Programa energetske obnove višestambenih zgrada, Programa energetske obnove zgrada javnog sektora i Programa zelene infrastrukture u urbanim područjima.

Cilj je realizacija vala obnove postojećih zgrada i transformacija postojećeg fonda zgrada u energetski visokoučinkovit i dekarboniziran fond zgrada. Glavni nositelj provedbe je Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, a sudeći po programima graditeljski sektor čeka najveće razdoblje konjunkture nakon obnove poslije Domovinskog rata, s naglaskom na velikim potrebama za zapošljavanjem u bliskim industrijama.

Ukupno gotovo šest milijardi kuna vrijedna je Inicijativa C 6.1. Obnova zgrada, jedna od 6 komponenti NPOO-a: dodijeljena alokacija iznosi gotovo 6 milijardi kuna za reforme i investicije (12% NPOO-a).

Dekarbonizacija je vrijedna 5,75 mlrd. kn od čega se jedna mlrd kn odnosi na energetsku obnovu zgrada te 4,46 mlrd. kn za obnovu zgrada oštećenih u potresu s energetskom obnovom.

Potpisivanje ugovora u vrijednosti od 66 milijuna jedan je od indikatora koji će se ostaviti do kraja godine, najavljeno je a u periodu do sredine 2026. cilj je energetska obnova 180.000 m2 u višestambenim zagradama, 288.000 m2 u javnim, 45.000 m2 za višestambene zgrade oštećene u potresu i 274.000 m2 za javne zarade oštećene u potresu, te 31,000 m2 za zgrade sa statusom kulturnog dobra. 

Komentirajte prvi

New Report

Close