Građevinari ne odustaju od dvije izmjene u postupcima javne nabave

Autor: Suzana Varošanec , 27. rujan 2022. u 22:00
Novi propis trebao bi otključati dugotrajne procedure koje usporavaju realizaciju investicija/L. Stanzl/PIXSELL

Građevinska struka djelomično zadovoljna skorašnjim promjenama regulative.

Efikasniji i brži postupak javne nabave, ali uz veću ekonomičnost, pa i efikasnost provedbe postupaka pravne zaštite pred Državnom komisijom za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM), vodilje su novih pravila Zakona o javnoj nabavi.

Kako ove značajne intervencije u primjenu kreću uskoro, s tim u vezi je i nova objava nacrta izmjena i dopuna Pravilnika o elektroničkoj žalbi u javnoj nabavi. Po novom modelu e-žalba više nema alternativu, a pravila za žalitelje donosi Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, dok tome prethodi javna rasprava.

Otključavanje procedura
Velika očekivanja prate novi propis jer bi trebao otključati dugotrajne procedure koje usporavaju realizaciju investicija.

Međutim, za cjelokupnu građevinsku industriju, odnosno za izvođače radova, ali i javne naručitelje čiji se investicijski projekti realiziraju po pravilima o javnoj nabavi, kako upozoravaju u HUP-Udruzi poslodavaca graditeljstva, okvir koji je potreban nije revidiran u cijelosti kako je inicijalno trebalo biti.

Na tome će poslodavačka udruga ustrajati i od svojih zahtjeva ova HUP udruga ne kani odustati.

“Pozdravljamo sve zakonske izmjene uključujući i nove žalbene pristojbe, no postoje dvije stvari s kojima nismo zadovoljni. Tražili smo dopune u dijelu odredbi koje se tiču Posebnih uzanci o građenju kako bi one postale obvezatna materija u Zakonu, što je primjerice ranije bio slučaj.

Također, na isti način kroz Zakon tražimo da se isplata plaća po Kolektivnom ugovoru za graditeljstvo uvede kao zakonski uvjet sposobnosti natjecatelja. No, obje dopune nisu provedene u aktualnim izmjenama”, kaže Mirko Habijanec, predsjednik HUP-Udruge poslodavaca graditeljstva, ujedno predsjednik Uprave građevinske kompanije Radnik, dodajući da je iz nejasnih razloga taj dio ostavljen za sljedeću rundu izmjena.

Poslodavci u ovom sektoru u komunikaciji s MINGOR-om u povodu sljedećih izmjena očekuju napredak u što skorije vrijeme, odnosno do kraja godine, jer tvrdi, i kroz raspravu na GSV-u steklo se uvjerenje da će se i navedene izmjene ugraditi u novi okvir.

Pohvalno podizanje
“Trenutno čekamo i na kvalitetan odgovor administracije zato što svakako želimo to raspraviti, tako da se to u idućem zakonskim izmjenama čim prije ispravi”, ističe Habijanec. Komentirajući povećani limit vrijednosne izmjene – umjesto 30, sad je 50% vrijednosti prvotnog ugovora – Habijanec ističe da će to imati velik učinak da se postojeći ugovori održe na snazi.

Zahvaljujući podizanju ograničenja, “neće se ići u raspisivanje novog postupka javne nabave što bi jako otegnulo realizaciju projekata”, kaže Habijanec. I novi iznosi za žalbene naknade koji smanjuju pravo na pristup žalbi, ali su ravnoteži s procijenjenom vrijednosti nabave, imaju podršku HUP-ove udruge, kao i nove ovlasti DKOM-a.

Primjerice kao neurednu, Komisija će moći odbaciti onu žalbu koja ne sadrži žalbene navode (opis nepravilnosti i obrazloženje), sve bez pozivanja žalitelja na uređenje žalbe. Kad je izjavljena žalba na dokumentaciju nepravodobna, postupak nabave neće se kao dosad zaustavljati.

Komentirajte prvi

New Report

Close