Grad u Istri daje građevinska zemljišta gotovo besplatno, prva četiri su spremna

Autor: Poslovni.hr , 07. lipanj 2022. u 14:26
Foto: Srecko Niketic/PIXSELL

“Na mladima svijet ostaje”, dobro je poznata rečenica koja se mnogo puta koristi i kada ne bi trebala. Upravo su mladi vječna tema u Labinu, gradu koji već godinama nastoji poboljšati uvjete za mlade ljude pružajući im više kako bi ostali u svom gradu.

Na Gradskom vijeću prošlog je tjedna tako donesena još jedna posebna mjera, ne tako česta u državi poput naše, a radi se o tome da će upravo Grad svojima mladima osigurati parcele na kojima će graditi kuće za svoje obitelji.

Kako bi se moglo krenuti u realizaciju ove mjere bilo je potrebno sprovesti savjetovanje s javnosti u trajanju od mjesec dana te donijeti Odluku o donošenju mjere demografske politike Grada Labina u svrhu poticanja rješavanja stambenog pitanja mladih obitelji. Ovom mjerom, koja je samo početak (za sada su spremna prva četiri građevinska zemljišta u labinskom naselju Marcilnica te će po tom principu mladima biti ponuđene parcele i u drugim dijelovima grada) – formalno će se parcele mladim ljudima ponuditi na korištenje na rok od 99 godina, piše Glas Istre.

Upravo “korištenje” odnosno pravo gradnje na 99 godina važna je činjenica u olakšavanju mladim obiteljima koji kreću s realizacijom vjerojatno i životnog projekta zbog toga što se građevinski teren, trenutno vrijedan oko 60.000 eura, dobiva praktički besplatno uz mogućnost opterećenja terena hipotekom, što je velika stvar u trenutku kreditnog zaduživanja.

Na sjednici je pročelnica Upravnog odjela za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i izdavanje akata za gradnju Anamarija Lukšić pojasnila kako se ovom odlukom i procjenom vještaka procjenjuje vrijednost zemljišta te visina naknade za pravo gradnje za koje će konkurirati mlade obitelji. Nakon objavljivanja poziva nema licitacije cijenama već će tereni biti dodijeljeni mladim obiteljima s najvećim brojem bodova sukladno propisanim kriterijima i početnom cijenom prava gradnje.

Trošak prava gradnje za koji kaže da je otprilike nekoliko stotina kuna, bit će jedini trošak mladih obitelji koje dobivaju teren. Da pojasnimo, mlada obitelj koja od Grada dobije pravo gradnje na terenu vrijednom 60.000 eura plaćat će to pravo u mjesečno zanemarivo malom iznosu koji će kasnije biti uračunat u otkupnu cijenu zemljišta.

Veoma važan podatak, jer će svi oni koji nakon nekog vremena odluče kako ipak žele otkupiti parcelu isto moći i učiniti nakon deset godina te će otkupna cijena biti umanjena za sve dosad uplaćeno na ime prava gradnje.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close