Grad se našao u problemima, ništa od novog načina naplate i odvoza otpada u Zagrebu

Autor: Poslovni.hr , 23. svibanj 2022. u 09:12
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Mnogo se toga ispriječilo. Od spremišta pod nadzorom, do izgradnje novih, a problem su i posebne vrećice za kućanstva.

Ambiciozan plan za odvajanje otpada još će malo pričekati, a Zagreb će, čini se, još neko vrijeme biti Kantograd, javlja HRT.

“Moguće je da 1. srpnja nije sve spremno i u tom slučaju, ako se i odgodi, radi se o nekoj manjoj odgodi mjesec ili dva maksimalno. Nismo o tome još donijeli odluku”, rekla je Danijela Dolenec, zamjenica gradonačelnika Zagreba.

A uskoro će morati, jer još mnogo zapreka treba otkloniti prije provedbe odluke. Jedna od njih je i distribucija vrećica za otpad. U sindikatima Čistoće tvrde, budu li se vrećice prodavale u trgovačkim centrima, prijeti im bankrot.

“Naravno oni žele maržu, oni će naplatiti skladišni prostor, oni će naplatiti policu, to će onda biti velika cijena za vrećice , a tu će Čistoća sigurno gubiti prihod”, ustvrdio je Zdravko Stoilković, glavni sindikalni povjerenik SSKH – Čistoća Zagreb.

Oporba odluku gradonačelnika smatra utopističkom, neprovedivom i financijski neodrživom.

“Samo je pitanje na koju će stranu ta cijena ići, odnosno tko će tu cijenu plaćati, hoće li ju plaćati Čistoća koja tu cijenu ne može podnijeti ili će plaćati građani koji zasigurno s takvom odlukom neće biti zadovoljni”, rekao je Mislav Herman, zastupnik u skupštini Grada Zagreba, HDZ.

Koalicijski partneri gradonačelnika iz SDP-a također smatraju da grad nije spreman za provedbu odluke od 1.srpnja – kažu, sljedeći tjedan s njim će o svemu razgovarati.

“Vjerujem da će neki trgovački lanac imati jedan ugovor, a neki drugi će postići neku drugu cijenu jer je to naprosto tržište”, kaže Renato Petek, zastupnik u skupštini Grada Zagreba, SDP.

Baš ovih dana zagrebački učenici traže rješenja za zaštitu okoliša. Njihove ideje mogle bi pomoći gradskim ocima.

Građani jedva čekaju čišći Zagreb, no nagomilane probleme u gradu još će neko vrijeme gledati kroz otpadom pretrpane spremnike.

Komentirajte prvi

New Report

Close