Grabar Kitarović dobila ponudu za posao: U svom timu želi je respektabilni američki institut

Autor: Poslovni.hr , 26. veljača 2020. u 11:00
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Institut okuplja preko 300 stručnjaka iz cijelog svijeta.

Kolinda Grabar-Kitarović uskoro će otputovati SAD, kako bi posjetila kćer koja studira na Harvardu, a možda će tom prilikom obaviti i određene razgovore vezane za svoju buduću karijeru, piše Novi list.

Nakon što joj je završio mandat predsjednice Republike, ona je aktivirala opciju na osnovu koje pola godine ima pravo na plaću u visini 24 tisuće kuna te zatim još šest mjeseci 50 posto tog iznosa. Ali, za pretpostaviti je da neće do kraja koristiti ovu mogućnost. Kako je Kolinda Grabar-Kitarović sam nedavno izjavila, dosad je već dobila puno poslovnih ponuda.

Među njima je i ona američkog Brookings instituta, koju bivša predsjednica nije prihvatila. Bila je to vrlo konkretna ponuda s definiranim godišnjim primanjima, ali Kolindi Grabar-Kitarović nije bila dovoljno privlačna.

Brookings institut, sa sjedištem u Washingtonu, jedan je od najuglednijih liberalnih think tankova i postoji već više od 100 godina. Bave se, kako se navodi na njihovoj interetskoj stranici, dubinskim istraživanjima koja vode novim idejama za rješavanje problema s kojima se društvo suočava na lokalnoj, nacionalnoj i globalnoj razini.

Institut okuplja preko 300 stručnjaka iz cijelog svijeta. Predsjednik Brookingsa je od 2017. umirovljeni američki general John Allen, kojeg je Kolinda Grabar-Kitarović kao predsjednica primila sredinom 2015. u ulozi posebnog izaslanika predsjednika SAD-a za globalnu koaliciju u borbi protiv Islamske države, a u rujnu 2018. on ju je ugostio u svom institutu.

Dvije ozbiljne ponude

Nije isključeno da će Grabar-Kitarović u budućnosti surađivati s Brookingsom, ali, prema neslužbenim informacijama, trenutačno nije zainteresirana za posao kod njih. Uostalom, bivša predsjednica zatražila je od Vlade Andreja Plenkovića da joj pronađe prostorije u kojima će biti njezin Ured, određena je u tu svrhu državna rezidencija u Visokoj ulici, pa bi sada bilo neprimjereno da Kolinda Grabar-Kitarović preseli u inozemstvo.

Premda zakon ne precizira da bivši predsjednik mora boraviti u Hrvatskoj kako bi pet godina imao na raspolaganju Ured, dva službenika, vozača i službeni automobil. Vjerojatnije je da će Kolinda Grabar-Kitarović povremeno odlaziti van kako bi držala predavanja.

Kako doznajemo od ljudi koji su joj bili suradnici na Pantovčaku, ona ima ‘dvije ozbiljne ponude za predavanja na stranim sveučilištima o temama iz međunarodnih odnosa i to u trajanju i do jednog semestra’.

Komentirajte prvi

New Report

Close