Građani se boje paketa koja im dolaze iz Kine: Neotvorene pošiljke bacaju u kontejnere

Autor: Poslovni.hr , 31. siječanj 2020. u 11:43
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Iako nisu potpuno razjašnjeni putovi njegova prijenosa, svi dostupni podaci upućuju na to da je za prijenos s čovjeka na čovjeka potreban bliski kontakt.

Predmeti, garderoba, parfemi, tehnika, raznorazne sitnice, sve naručeno preko platformi eBay, Wish, Alibaba i drugih izazivaju bojazan kod naručitelja zbog koronavirusa. Građani strepe od svega što im s kineskog tržišta stiže na kućna vrata. 

Zbog toga mnogi od njih neotvorene pakete bacaju u prvi kontejner. Slobodna Dalmacija piše kako su im neki Splićani naveli da su pošiljke prvo sterilizirali, a ima i onih koji će ih dulje vrijeme držati sa strane. No razloga za zabrinutost ipak nema. Naš vodeći stručnjak dr. sc. Bernard Kaić, prim. dr. med., specijalist epidemiologije, voditelj Službe za zaraznu epidemiologiju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, poručuje kako straha od pošiljki s kineskog područja nema.

– Na temelju dostupnih podataka smatramo kako je rizik od prijenosa novog koronavirusa na ljude preko poštanskih pošiljki zanemariv. Naime, prijenos novog koronavirusa preko poštanskih pošiljki nije još nigdje zabilježen. Iako nisu u potpunosti razjašnjeni putovi njegova prijenosa, svi dostupni podaci upućuju na to da je za prijenos s čovjeka na čovjeka potreban bliski kontakt poput obiteljskog kontakta njegovanjem oboljeloga ili poput manipuliranja  bolesnikom u zdravstvenoj ustanovi – kazao je dr.  Kaić za Slobodnu.

Svi do danas poznati koronavirusi, kaže dr. Kaić, uključujući virus koji je prije 18 godina prouzročio SARS te onaj što je unatrag sedam godina prouzročio MERS, prenose se izravnim bliskim kontaktom. Dakle kapljičnim putem i vrlo su osjetljivi na atmosferske uvjete, što znači da vrlo kratko zadržavaju infektivnost izvan ljudskog tijela. I – što zanima brojne naručitelje paketa s kineskog područja – ni za jedan od njih nije utvrđen prijenos preko poštanskih pošiljki.

– Imajući na umu sve što je poznato o novom koronavirusu i otprije poznatim koronavirusima, smatramo da je rizik od prijenosa poštanskim pošiljkama zanemariv – kaže dr. sc. Bernard Kaić.

Komentirajte prvi

New Report

Close