Gotovini posao usporava, Čermak prodao plinski biznis

Autor: Poslovni.hr , 26. lipanj 2019. u 10:18
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Umirovljeni generali Ante Gotovina i Ivan Čermak imali su dobru poslovnu 2018. Uzgoj i prodaja tuna Gotovini su donijeli, iako mu biznis pomalo stagnira, više od sedam milijuna kuna čiste zarade.

Biznis Ante Gotovine s tunom nastavio je rasti i prošle godine, ali znatno sporijim tempom, piše tportal.

Za razliku od rekordne 2017., u kojoj su prihodi njegove tvrtke Pelagos net farma udvostručeni, lani su rasli umjerenih 6,79 posto, dostigavši razinu od 55,1 milijun kuna. Uzgoj tune za izvoz generalu i dalje nosi visoku dobit, koja je lani premašila sedam milijuna kuna, ali glavnina zarade ostala je zarobljena u zalihama i potraživanjima od kupaca.

Dugoročne obveze prema bankama lani su povećane za 13,8 posto (na 38,4 milijuna kuna), a kratkoročne za 51,8 posto (na 43,2 milijuna kuna). U konačnici, udio ukupnih obveza u imovini popeo se na 77 posto, što Gotovininu kompaniju svrstava u red visokozaduženih.

Ivan Čermak više se od dva desetljeća bavi trgovinom nafte. Njegova krovna tvrtka Crodux derivati dva u 2018. povećala je prihode za 36,58 posto u odnosu na godinu prije, na čak 5,3 milijarde kuna. Od naftnih kompanija veće prihode od Croduxa imali su samo Ina (21,9 milijarde kuna) i slovenski Petrol (5,4 milijardi kuna).

Dobit Čermakove uzdanice prošle godine skočila je za 26,3 posto, na 115,1 milijun kuna. Čermak se sve do ove godine bavio i trgovanjem plinom i električnom energijom, ali je taj biznis prodao Petrolu i njegovoj tvrtki kćeri Geoplin.

Komentirajte prvi

New Report

Close