Gotovini, Čermaku i Norcu cvjeta biznis

Autor: Poslovni.hr , 28. lipanj 2018. u 10:17
Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

Umirovljeni generali Ante Gotovina i Ivan Čermak imali su više nego uspješnu poslovnu 2017. godinu.

Uzgoj i prodaja tuna Gotovini su donijeli 6,9 milijuna kuna čiste zarade, dok je Čermak na trgovini naftom i plinom ostvario profit od čak 104 milijuna kuna. U poslovnim vodama dobro se snalazi i njihov suborac Mirko Norac čija je zaštitarska tvrtka lani, u drugoj godini poslovanja, utrostručila prihode, na 16,7 milijuna kuna, te mu donijela 263.600 kuna zarade, piše tportal.

Gotovinina tvrtka Pelagos net farma prošle godine udvostručila je prihode na 51,6 milijuna kuna. Nakon plaćanja poreza ostala mu je dobit od 6,9 milijuna kuna, što je gotovo dva milijuna kuna više nego godinu prije. Umirovljeni general na tome ne planira stati. Najavljuje nova ulaganja i povećanje proizvodnje.

Ivan Čermak više se od dva desetljeća bavi trgovinom nafte i plina. Njegova najveća tvrtka Crodux derivati dva u 2017. povećala je prihode za 39 posto u odnosu na godinu prije, na čak 3,9 milijardi kuna. Od naftnih kompanija veće prihode od Croduxa imali su samo Ina (18,3 milijarde kuna) i slovenski Petrol (4,7 milijardi kuna). Zbrojeno, na nafti, plinu i električnoj energiji Čermak je lani imao čistu zaradu od 104 milijuna kuna, što je za oko 30 milijuna kuna više nego u 2016. godini.

Mirko Norac u siječnju 2016. osnovao je zaštitarsku tvrtku Noky Security, u kojoj je prijavljen kao prokurist. Formalni vlasnik njegov je otac Ante Norac-Kevo.

Sam Norac nije mogao sjesti u direktorsku fotelju ili biti upisan kao vlasnik jer je pravomoćno osuđen za ratni zločin. Zakon o privatnoj zaštiti ne dopušta, naime, to da zaštitarsku tvrtku vodi pravomoćno osuđena osoba.

Drugu godinu poslovanja Noky Security završio je s 16,7 milijuna kunaprihoda i dobiti od 263.600 kuna. Zapošljava oko 170 zaštitara, čija je prosječna plaća 4884 kune, piše tportal.

Komentari (1)
Pogledajte sve

vrvi od sposobnih generala. Gdje li su se samo prije skrivali? Do ’91. svi bili vodoinstalateri, vozači kamiona ili plaćeni ubojice, a onda ih je krenulo…

New Report

Close