Goldman Sachs kupio 64,5 posto dionica Arenaturista

Autor: Agneza Urošević , 31. srpanj 2007. u 06:30

O pregovorima o prodaji Arenaturista na glavnoj skupštini društva održanoj proteklog petka nije bilo govora

Nakon više od godinu dana pregovora s desetak grupacija iz različitih branši i različitih zemalja, Arenaturist konačno dobiva novog vlasnika. Radi se o posrednoj podružnici nekoliko nekretninskih investicijskih fondova kojima upravljaju Goldman Sachs Grupa. O tome smo jučer dobili i pismenu izjavu Marine Buntić-Juričić, senior consultanta Pleon Dialoga za Europu. Prema njoj, Arenaturist je prešao u vlasništvo tvrtke W2005/Dvadeset osam d.o.o. sa sjedištem u Zagrebu, koja je posredna podružnica određenog broja nekretninskih investicijskih fondova kojima upravljaju Goldman Sachs Grupa i povezana društva. Ova je tvrtka zaključila obvezujući ugovor s tvrtkama Granito SA, Tacana SA, Redonda SA i Piovesana Holding S.p.A., te Eugenijem Piovesanom, po kojem će otkupiti 64.496% ukupnog iznosa izdanih dionica s pravom glasa Arenaturista d.d.

Tržišno natjecanje
Istodobno, W2005/Dvadeset osam d.o.o. zaključio je obvezujući ugovor s tvrtkama Pinamar Holding AS i Istria Investimenti S.p.A. za kupnju većinskog udjela u društvima Arenaturist Zlatne Stijene d.o.o., Arenaturist hoteli ugostiteljstvo i turistička agencija d.o.o. te Arenaturist turistička naselja d.o.o. Vijeće za zaštitu tržišnog natjecanja je na svojoj 86. sjednici ocijenilo dopuštenom koncentraciju između tvrtke W2005/Dvadeset osam d.o.o. i tvrtke Arenaturist d.d., Arenaturist Zlatne stijene za turizam i ugostiteljstvo d.o.o., Arenaturist Hoteli ugostiteljstvo i turistička agencija d.o.o., te tvrtke Arenaturist Turistička naselja d.o.o. O intenzivnim pregovorima vlasnika Arenaturista, talijanske tvrtke Eugenia Piovesane registrirane u Luxembourgu, u istarskoj se turističkoj javnosti govorilo već unazad mjesec dana, ali niti na glavnoj skupštini društva održanoj proteklog petka o tome nije bilo govora. Dapače, na Skupštini se nije pojavio niti Piovesana, koji je inače nosio 61,61 posto temeljnog kapitala Arenaturista. Skupština je protekla uobičajeno, uglavnom uz iznošenje već poznatih rezultata, da je prošle godine zabilježen značajniji pad broja gostiju za šest posto, u kampovima čak za 13 posto, ali je financijski rezultat postignut zahvaljući prije svega povećanju cijena, ali kako je istaknuo predsjednik Uprave Igor Štoković, i racionalizaciji poslovanja, bio bolji, dobit je u odnosu na prethodnu godinu bila čak 27 posto veća i iznosila je 21 miliijun kuna. Na skupštini su iznijeta predviđanja da će ova godina, sudeći po dosadašnjim rezultatima, biti mnogo bolja i po noćenjima kojih je prošle godine ostvareno 1,23 milijun i po financijskim rezultatima.

Kapaciteti
U kampove, koji nose polovicu smještajnih kapaciteta i bilježe najveći pad broja gostiju, ulagalo se je posljednjih godina najmanje, a i inače nakon što je prije sedam godina Piovesana kupio najveće turističko društvo na jugu Istre, uza sva obećanja da će ubrzano rekonstruirati dotrajale i zapuštene objekte, ulaganja su išla presporo. To je i bilo razlogom da su mnogi, od dioničara do radnika i šire javnosti, priželjkivali promjenu vlasnika i dolazak nekog tko bi znao bolje valorizirati izuzetne resurse Arenaturista. Piovesana je unazad godinu dana objavio prodaju Arenaturista, ali je navodno postavio cijenu koju nisu mogli prihvatiti brojni interesenti, a bilo ih je desetak, što stranih, što domaćih (od Rusa preko Talijana i Amerikanaca do našeg Gorana Štroka i drugih). Američka financijska grupacija Goldman Sachs, koja je u Zagrebu osnovala i poduzeće kćer, vodila je pregovore o kupnji većinskog paketa Arenaturista bez mnogo buke, pa je i to možda pridonijelo da su oni završili uspješno.

Komentirajte prvi

New Report

Close