Globalno zatopljenje koštat će nas 3,5 mlrd. €

Autor: Bernard Ivezić , 08. studeni 2017. u 15:19
Mario Šiljeg, državni tajnik/Duško Jaramaz/PIXSELL

Ministarstvo zaštite okoliša ima 80 mjera za borbu s ekstremnim vremenskim uvjetima.

Hrvatsku će globalno zatopljenje do 2040. godine stajati 3,5 milijardi eura, odnosno 26 milijardi kuna objavilo je u utorak u Zagrebu na svojoj konferenciji Ministarstvo zaštite okoliša i energetike na.

Mario Šiljeg, državni tajnik u ministarstvu kaže da je to trenutačna procjena ulaganja prema nacrtu hrvatske Strategije za prilagodbu klimatskim promjenama.

Šiljeg tvrdi da će hrvatski porezni obveznici platiti svega 1,8 milijuna eura dok će preostale milijune i milijarde povući iz EU fondova. Najveća ulaganja očekuje da će biti u poljoprivredi, šumarstvu, energetici i turizmu. Sve procjene, kao i sam nacrt strategije, temelje se na računalnim modelima koji su napravljeni na novom hrvatskom superračunalu VELEbitu, koje je nedavno kupilo ministarstvo. Na njemu su rađena dva scenarija.

Prvi za klimatske promjene od 2011. do 2040. godine i drugi za razdoblje od 2041. do 2070. godine. U globalu, očekuje se da će se u cijeloj Hrvatskoj povećati mogućnost stvaranja ekstremnih vremenskih uvjeta, poput suša i poplava te toplinskih ekstrema. U Ministarstvu tvrde da su pripremili 80 akcijskih mjera od kojih se mnoge podudaraju s mjerama koje Hrvatska mora ionako provesti kako bi umanjila opasnost od poplava ili pak proširila sustav navodnjavanja. 

Komentirajte prvi

New Report

Close