Glavni trg turističkog bisera u Istri dobiva novo ruho, cijeli projekt vrijedi tri milijuna eura

Autor: Poslovni.hr , 25. kolovoz 2023. u 09:54
Foto: Pixabay

Projekt je pripreman punih osam godina. Riječ je o zahtjevnom i vrlo osjetljivom zahvatu s obzirom na njegovu lokaciju koja povezuje starogradsku jezgru s užim centrom grada.

U Rovinju se krajem rujna planira početak obnove glavnog gradskog trga – Trga Maršala Tita. Kako saznajemo iz rovinjske gradske uprave, ovaj ambiciozan projekt predviđa opločenje i uređenje trga te će se provoditi u nekoliko faza na površini od 13.530 četvornih metara, a vrijednost investicije je tri milijuna eura. Planiran je završetak radova do konca lipnja 2024., a osim glavnog rovinjskog trga, uredit će se i oni okolni, javlja Glas Istre. 

Kameno popločenje

Ugovore o građenju jučer su potpisali rovinjski gradonačelnik Marko Paliaga, predstavnicima zajednice ponuditelja iz društva Adriaing, bujske podružnice Koper Inženjeringa i tvrtke Adriaing, kao i predstavnici tvrtki koje će izvoditi infrastrukturne radove, Plinare, Hrvatskog telekoma, Istarskog vodovoda i rovinjske Odvodnje.

Kako saznajemo iz Grada, prva faza projekta obuhvaća potez od Trga na Mostu do Malog mola, a njime se predviđa sanacija i rekonstrukcija kamenog, asfaltnog i betonskog popločenja i rubnjaka prema zatečenom povijesnom uzorku. Također će se provesti i kompletna rekonstrukcija i dogradnja infrastrukture. A budući da su tu brojni ugostiteljski objekti i restorani, radovi će biti organizirani tako da im ne ometaju rad.

Osam godina pripreme

Projekt je pripreman punih osam godina. Riječ je o zahtjevnom i vrlo osjetljivom zahvatu s obzirom na njegovu lokaciju koja povezuje starogradsku jezgru s užim centrom grada, istaknuo je gradonačelnik Paliaga.

Danas je trg pretežno asfaltiran, a od originalnog kamenog opločenja preostalo je nešto uz rubove zgrada. Novim će se popločenjem i predviđenim popratnim sadržajima urbane, socijalne, društvene potrebe građana i turista uskladiti s povijesnom urbanističko-arhitektonskom strukturom trga i krajolikom, ističu iz gradske uprave.

Komentirajte prvi

New Report

Close