‘Glavna briga mi je utjecaj Agrokora na javne financije’

Autor: Ana Blašković , 10. listopad 2017. u 22:00
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Ministar financija poručio da zasad nema većih reperkusija krize u koncernu na dobro punjenje proračuna.

Ministar financija Zdravko Marić osvrnuo se iz Luksemburga, sa sastanka ministara financija Europske unije, na revidirano izvješće Agrokora koje je razotkrilo 21,7 milijardi kuna manjka kapitala.

“Radi se o velikim brojkama. Zasad nismo vidjeli neke veće reperkusije krize u Agrokoru na gospodarstvo Hrvatske, to sugeriraju i makroekonomski pokazatelji. Ja kao ministar financija na dnevnoj bazi pratim ostvarivanje poreznih prihoda državnog proračuna. Izvršenje prvih šest mjeseci, kad je Hrvatska prvi put ostvarila suficit, potvrđuju moju konstataciju”, rekao je.

Upitan hoće li izvješće utjecati na javne financije, Marić je rekao da je to jedan od njegovih glavnih izvora zabrinutosti. “Zasad su negativne reakcije krize u koncernu Agrokor relativno manje u odnosu na ono što su bila očekivanja. Mislim da se iz financijskih izvještaja vidi da što se tiče segmenta prehrambene industrije i poljoprivrede kompanije relativno dobro stoje. Ispred svih nas je jedan veliki izazov, poglavito iz perspektive vođenja kompanije i kako će proces restrukturiranja biti vođen”, kazao je ministar i dodao da će Porezna uprava u obzir uzeti sve što je objavljeno, napomenuvši da su transakcije kompanija unutar sustava u pravilu porezno neutralne.

“Različiti načini vrednovanja imovine, bez obzira na to što su tržišno utemeljeni, ne moraju uvijek utjecati na umanjenje porezne osnovice. Isto se tako vodi s različitim vrstama otpisa potraživanja”, rekao je Marić.   

Komentirajte prvi

New Report

Close