‘Gazda je naredio da se za stolom za četiri osobe ne smiju posluživati dvije osobe’

Autor: Poslovni.hr , 15. kolovoz 2022. u 10:45
Foto: Dino Stanin/PIXSELL

‘Bila sam u totalnom šoku od tolike količine bezobraštine, nekulture pa, ako baš hoćete, i primitivizma.’

Tijekom prve večeri već tradicionalnog zadarskog obilježavanja “Noći punog Mjeseca”, novinarka Večernjeg lista doživjela je neugodno iskustvo u jednom zadarskom restoranu.

Prenosimo dio njezinog iskustva:

– Nakon višesatne šetnje, teta i ja odlučujemo se počastiti večerom. Prolazimo omanjim trgom čiji su veći dio prostora, točno ispred ulaza u velebnu zgradu Županijskog državnog odvjetništva te Županijskog i Općinskog suda, zauzeli stolovi dvaju restorana. Ugledamo jedan manji prazan stol i sjedamo za njega. Eto i konobara. Kažemo da bismo večerale nešto riblje pa ga molimo jelovnik. On nas najprije pita zar smo samo nas dvije za večeru. Kada mu uzvraćamo potvrdno, on će na to:

– Onda vas neću moći poslužiti. Moram vas zamoliti da odete jer je ovo stol za 4 osobe. Teta mu tad kaže da smo mi htjele sjesti za stol za dvije osobe, no da je njih tek nekoliko i da su svi već zauzeti, a ovaj je stol bio jedini slobodan. Predlaže mu da nam onda on nađe stol za dvije osobe. Konobar odgovara da je trenutačno tih nekoliko stolova za dvije osobe zauzeto.

– Čekajte, vi nama želite reći da se mi sad moramo dignuti i otići jer nam vi ne želite dati večeru samo zato što smo za ovaj manji stol sjele nas dvije? – pitam konobara ni sama ne vjerujući da tako nešto uopće moram izgovarati.

– Da, morat ćete se dignuti i otići – kratko će konobar. U nevjerici ga pitam čuje li on sam sebe što govori i kako mu nije neugodno takvo što govoriti.

– Nije to do mene. To je gazdina odluka. Gazda je naredio da se za stolom za četiri osobe ne smiju posluživati dvije osobe – sliježući ramenima uzvratio je konobar još jednom ponovivši da ćemo morati otići.

Bila sam u totalnom šoku od tolike količine bezobraštine, nekulture pa, ako baš hoćete, i primitivizma. Mogu samo zamisliti što pomisle strani turisti koji se nađu u istoj situaciji kada im konobar, umjesto ljubaznog uzimanja narudžbe, kaže da se moraju dignuti i otići te tako osloboditi stol kako bi se moglo zaraditi na dodatna dva tanjura više. Sramota. A restoran u kojem možete doživjeti ovo antiturističko iskustvo usred Zadra zove se – La cucina. Čisto da znate. U Zadar ljeti dolazim već 42 godine i ovako nešto nikada do sada nisam doživjela.

– Želim vjerovati da je ovo bilo prvi i zadnji put, napisala je novinarka Večernjeg.

Komentirajte prvi

New Report

Close