FZOEU obezglavljen, kako će naplatiti 100 milijuna kuna od Agrokora?

Autor: Suzana Varošanec , 04. svibanj 2017. u 08:04
Dug je nastao po osnovi povratne naknade/Thinkstock

Umjesto Majdandžića odabrana I. Franceković, čeka se Vlada.

Ljubomiru Majdandžiću, v. d. direktoru Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU), mandat je istekao 28. travnja, odnosno dan nakon sjednice Vlade na kojoj je premijer Andrej Plenković smijenio Mostove ministre.

Majdandžić je navodno na godišnjem odmoru kojeg nije mogao koristiti dok je bio na funkciji, a Fond je obezglavljen. To znači da poslovanje Fonda u kojem radi oko 280 zaposlenika i koji raspolaže s proračunom od oko 1,2 milijardi kuna trenutno nitko ne vodi, ni za njega ne odgovara. No, javni natječaj za direktora na mandat od četiri godine uredno je proveden, i nakon filtriranja prijava kandidata, Upravni odbor FZOEU, nadležno tijelo koje još uvijek kao predsjednik vodi inače smijenjeni državni tajnik Ante Čikotić, uputio je prijedlog Vladi da se na tu funkciju imenuje Irena Franceković, koja je u Fondu u posljednja tri mjeseca angažirana na poslovima savjetnika v.d. direktora. 

Bila je spremna
Franceković dolazi iz bankarstva te je radila na rukovodećim poslovima u sustavu bivše Hypo banke, primjerice kao voditeljica Hypo samoborske podružnice. Ovlaštena je revizorica i sudski tumač, a prije dolaska u Fond bavila se forenzičnim poslovima koji se tiču otkrivanja kriminala u Hypo grupi čemu je do kraja predano Ministarstvo financija Republike Austrije. Kao forenzičarka za Hypo angažirana je od strane austrijske Hypo banke.

 

1,2 mlrd.

kuna proračun je Fonda za zaštitu okoliša

Za preuzimanje funkcije direktorice Fonda, kao i sve što to nosi – obzirom na dubioze (gubitak od 700 milijuna kuna te saniranje zajmovima uz odobrenje Vlade), Franceković je bila u potpunosti spremna. Tako se i prije potresa u Banskim dvorima pokazuje i u slučaju zaštite interesa Fonda te djelovanja u javnom interesu povodom postupka izvanredne uprave Agrokora gdje poreznim obveznicima trenutno prijeti opasnost da na njih bude svaljeno godišnje plaćanje oko 100 milijuna kuna po osnovi povratne naknade, i to umjesto Jamnice, članice koncerna koja na tržište stavlja pića u ambalaži obuhvaćenoj povratnom naknadom od pola kune.

Nagađa se i o mogućnosti da zbog tog slučaja nije imenovana.  Franceković nam je kazala kako vjeruje da Vlada nije imala intenciju kod donošenja lex Agrokora koja bi bila loša za porezne obveznike, već se taj moment izgubio iz vida. "Ni ja ne smatram da bi građani trebali sanirati Agrokor s iznosom od 100 milijuna kuna po osnovi povratne naknade, nego to treba plaćati Jamnica. Rješenje ove situacije je odluka da se upravni postupci izuzimaju od zakonske zabrane vođenja", kaže Franceković.

U prvom kvartalu po toj osnovi Jamnica već duguje milijune kuna, a naplata od tvrtke iako je zakonski obveznik plaćanja – nije moguća. Trgovački sud u Zagrebu je donio rješenje u kojem se navodi da se protiv članica koncerna ne mogu voditi upravni postupci, i kako je to jedini način da se povratna naknada od strane Fonda naplati Fond se žalio te se čeka što će reći Visoki trgovački sud. Posrijedi je važna odluka i za druge državne tvrtke, primjerice Hrvatske vode čije se naknade također naplaćuju kroz upravni postupak. Po nekima se VTS-ovo rješenje tiče i upravnog postupka za naplatu poreza, pa je navodno bitno i za Poreznu upravu. Nije riječ o prisilnoj naplati obveza, nego o fakturiranju javnih davanja u formi upravnih rješanja koja se donose u upravnom postupku čije je vođenje lexom zabranjeno ako se pravomoćnom odlukom ne bi dobila potvrda da je u tim slučajevima moguće izuzeće. 

Paraliza poslovanja
Otvara se i pitanje višemjesečne moguće paralize poslovanja Fonda. Vjerojatno Vlada ima interventno rješenje, primjerice kroz imenovanje novog v.d. direktora, no i u tom slučaju morat će se donijeti novo rješenje na Vladi pri čemu je potreban prijedlog Upravnog odbora, a on već postoji. Pored prijedloga da sukladno natječaju Vlada imenuje Franceković na mandat od 4 godine, predan je navodno i prijedlog koji se tiče rezervne opcije, a ta je da je Vlada imenuje kao v.d. direktoricu.

Slučaj prate i nejasnoće u pogledu razloga zbog kojih bi uredno provedena natječajna procedura eventualno bila poništena jer je UO još 17. veljače raspisao natječaj za direktora Fonda. Trajao je 15 dana, te je protekom roka, nakon 15 dana Fond bio dužan prijedlog dostaviti Vladi, što je i učinjeno. Postoji i zakonski predviđena funkcija zamjenika direktora, kojeg imenuje i razrješava Vlada, ali po istom postupku kao i direktora. Kako na to radno mjesto dosad nitko nije bio imenovan, sad se to pokazuje kao nesretno rješenje, a da je kod nas sve moguće pokazuje i apsurd o kojem govori druga sjednica Upravnog odbora u ovoj godini. Održana je 8. veljače, što je bitno ne samo zato što je tada donesena odluka o raspisivanju natječaja, nego i zato što je sa sedam godina zakašnjenja tog dana usvojena i odluka da se direktor Fonda Vinko Mladineo razrješuje dužnosti s 3. prosincem 2010.  

Komentari (3)
Pogledajte sve

Pa dobro tko potpisuje ovaj članak??

280 zaposlenika? jel ostane za šta osim plaća?

Ekipa iz Hippo Addiko banke, najveca mafija. Zna se tko ce u fond

New Report

Close